La Fiscalia Provincial de Barcelona ha tramés dues denúncies davant dos jutjats d’instrucció de Barcelona arran de la presentació per part del Consell de l’Audiovisual de Catalunya de dues denúncies sobre continguts a internet que inciten a la violència masclista i que promouen l’homofòbia.

En el primer cas, el CAC va elaborar el desembre de 2017 un informe en què denunciava la presència a internet de 33 continguts susceptibles d’incitar a l’odi i a la violència envers les persones LGBTI. Entre els continguts hi havia amenaces, exhortacions o relativització de la violència contra aquest col·lectiu.

En el segon cas, el CAC va elaborar el febrer de 2018 un informe sobre 19 continguts a internet que inciten a la violència masclista, la banalitzen, mostren pautes sobre com exercir-la i difonen escenes de violència masclista acompanyades d’un discurs complaent i amb missatges que tracten de manera vexatòria les dones.

El CAC va denunciar els 52 continguts davant la Fiscalia per la possibilitat que la conducta detectada fos susceptible de constituir un delicte tipificat en l’article 510 de la Llei orgànica del Codi penal.

La Fiscalia ha respost amb la presentació de dues denúncies: una sobre els continguts contraris a la LGBTI davant el Jutjat d’Instrucció número 19 de Barcelona, i l’altra en relació amb la violència masclista davant el Jutjat d’Instrucció número 15.

En paral·lel a les denúncies, el CAC es va adreçar a les empreses proveïdores dels diferents serveis d’internet per reclamar la retirada immediata dels continguts esmentats. Pel que fa als 33 continguts contra el col·lectiu LGBTI, les empreses en van eliminar vuit, van incloure un advertiment i/o una obligació de registre previ en quatre casos i van desactivar els comentaris en un cas.

Quant als 19 continguts que inciten a la violència masclista, els proveïdors en van eliminar vuit i van incloure un advertiment i/o una obligació de registre previ en nou casos.

Endurir les actuacions

El president del CAC, Roger Loppacher, lamenta que, mentre que la ràdio i la televisió vetllen per la correcció dels seus continguts, les persones usuàries poden trobar a les plataformes d’internet una concentració de continguts perjudicials. “Cal endurir les actuacions contra determinats continguts, alguns d’extremadament greus, que es troben amb massa facilitat a internet i que promouen la violència i la discriminació envers les dones i l’odi a les persones segons la seva orientació sexual”.

El president del CAC confia en què la transposició de la nova Directiva europea sobre serveis de comunicació audiovisual, que inclou les plataformes de distribució de vídeo i determinats continguts de les xarxes socials, serveixi per posar fre a la presència a internet de continguts il·lícits o clarament perjudicials.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram