L’Associació de Mitjans Digitals de la Comunitat Valenciana ha presentat una dotzena d’al·legacions al projecte de bases reguladores de les subvencions per al foment del valencià en l’àmbit dels mitjans de comunicació, sotmeses a informació pública per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.

L’AMDComVal considera que de continuar endavant l’actual text s’exclouria d’entrada un 90% dels mitjans de proximitat. “Hi ha elements que demostren un profund desconeixement de l’activitat empresarial, no sols dels mitjans de comunicació, per part de la Conselleria, la qual cosa és greu, o una intencionalitat clara de beneficiar a grans grups de comunicació, cosa que seria encara més greu”, etziba en un comunicat.

L’entitat critica que les bases exclouen els autònoms propietaris de mitjans. “No té cap sentit, suposa un greuge comparatiu i una possible vulneració de la legislació, perquè exclou arbitràriament empresaris autònoms que compleixen amb totes les seues obligacions legals i fiscals. Ens preguntem on està escrit que un autònom no pot ser el propietari d’un mitjà de comunicació en les mateixes condicions que una societat”, assenyala sobre aquest criteri.

Els criteris d’avaluació i puntuació també són motiu d’al·legació per part de la patronal dels mitjans digitals. “En comptes de prevaldre l’elaboració pròpia i la difusió de continguts de qualitat en valencià es fixa una barrera d’entrada quantitativa de notícies, la qual cosa novament perjudica els més xicotets mitjans i només beneficia els més grans”, lamenta.

Respecte a les bases que han regit aquestes subvencions des de 2016, el nou text no exigeix que els lectors computats provinguin del País Valencià, la qual cosa permet que un mitjà d’àmbit estatal amb delegació al territori pugui computar el 100% de la seva audiència. “Això permetrà que es puguen justificar per a les ajudes a la promoció del valencià audiències de notícies elaborades en qualsevol idioma, ja que només s’exigeixen usuaris únics, vinguen d’on vinguen i lligen el que lligen”, denuncia.

L’AMDComVal també critica que, a diferència de les bases anteriors, en cap lloc de l’ordre es fixi la quantia econòmica per a cada categoria o el percentatge que regirà, la qual cosa obre la possibilitat a què cada any variïn “en funció de criteris completament aleatoris o d’interessos creats per la Generalitat Valenciana”.

Altres al·legacions

La resta d’al·legacions que s’han presentat van en la línia d’evitar els traductors automàtics plens de faltes d’ortografia en valencià, permetre que determinades despeses sí que siguin subvencionables, no tenir l’obligació de llogar o comprar una oficina podent teletreballar, una proposta de puntuació més justa i equilibrada, augmentar la possibilitat de subcontractació, incloure els plans d’igualtat com a element a puntuar, que no es deixi a una empresa presentar més de tres projectes per categoria, o valorar com a categoria pròpia els mitjans de proximitat.

L’Associació de Mitjans Digitals de la Comunitat Valenciana assenyala que, en cas de no rectificar “aquells punts més dolosos per als mitjans de proximitat i els xicotets editors”, valorarà presentar un recurs judicial per paralitzar el procés: “Hi ha línies que no es poden traspassar i aquesta ordre ha anat molt lluny en algunes coses”, adverteix.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram