Un projecte sobre la violència sexual a Espanya de Maria Contreras Coll ha guanyat la primera edició de la Beca Joana Biarnés per a joves fotoperiodistes, impulsada per la Fundació Photographic Social Vision i dotada amb 8.000 euros.

El jurat ha destacat la “gran capacitat empàtica” que té Marías Contreras Coll amb els protagonistes de les seves fotografies; la seva “capacitat per retratar i per fer treballs d’acció”, i la seva “extrema i delicada honestedat”. També ha posat en valor el punt de vista diferent que proposa en el seu projecte, i el fet que tracti d’un tema d’interès global.

“Sento la responsabilitat, com a dona, fotògrafa i periodista de fer una anàlisi de la situació actual, amb l’esperança que el treball pugui ajudar a altres dones i homes del nostre país”, explica Contreras Coll.

La fotoperiodista barcelonina desenvoluparà el projecte Digues-ho pel seu nom. Violència sexual a Espanya durant nou mesos, i comptarà amb l’assessorament com a tutora de Jessica Murray, directora d’Al-liquindoi, associació cultural que es dedica a la formació de fotògrafs documentalistes. Photographic Social Vision s’encarregarà de comissariar, editar i produir una exposició amb el treball guanyador, la qual itinerarà per diferents seus.

Maria Contreras Coll ha treballat la crisi de refugiats i migrants a Europa i ha documentat la lluita de les dones contra l’estigma menstrual al Nepal. El seu treball ha estat publicat a The New York Times i The Washington Post, i ha estat exposat en ciutats com Dubai, Londres o Barcelona. La fotoperiodista està interessada en les qüestions de gènere i la forma en què les dones estan redefinint les estructures i pràctiques patriarcals en diferents cultures, religions i països.