La Xarxa Oberta de Dones Professionals de l’Audiovisual (RAMPA, per les sigles en castellà) és un directori interactiu, obert i gratuït de les professionals que treballen a l’Estat en els diferents àmbits del sector (cinema, televisió, publicitat, videojocs).

Impulsat pel Festival de Cinema Fet per Dones, la plataforma es va activar el passat 8 de març i compta amb el suport de 41 associacions, federacions i agrupacions de l’audiovisual de tot l’Estat.

La xarxa ha estat creada per lluitar contra la bretxa de gènere en el sector, donar visibilitat a les professionals, fomentar l’especialització de les dones i afavorir la seva inclusió en el mercat laboral. “Estem cansades d’escoltar que ‘no hi ha dones professionals’ en tal o qual especialitat de sector. Així, mitjançant la visibilització de dones, els noms de les quals en molts casos són poc coneguts, s’aposta per la consolidació de nous referents professionals que posin en valor el talent femení que resideix dins i fora de país”, assenyala la RAMPA en un comunicat.

El directori s’estructura en 37 categories i 285 subcategories laborals que permeten cercar els perfils que millor s’adapten a cada producció. La xarxa afirma que, a més de promoure la generació d’ocupació, aquesta eina també permetrà recollir dades “reals i fiables” sobre les dones professionals de l’audiovisual.

“Els nostres principals objectius són ajudar a vertebrar paritàriament un sector molt atomitzat; combatre la seva discriminació històrica, ja sigui estructural i/o difusa; millorar les condicions de visibilitat de les dones, i incrementar la seva oferta professional perquè es produeixi una efectiva igualtat d’oportunitats entre homes i dones en un àmbit professional molt disgregat que, a més, pateix d’una notable fragmentació sectorial i d’una gran dispersió geogràfica”, apunta la RAMPA.