L’Institut Català de les Dones acull fins al 28 de febrer l’exposició Fotoperiodistes. Mirada a les violències masclistes arreu del món, un recorregut a través del treball de 10 fotoperiodistes catalanes i la seva visió particular de la vida de les dones i les violències que pateixen arreu del món.

La mostra està formada per obres de Laia Abril, Sandra Balsells, Patricia Bobillo, Maria Contreras, Elena del Estal, Núria López Torres, Eva Parey, Judith Prat, Lorena Ros i Anna Surinyach.

L’exposició s’ha incorporat al catàleg de mostres pedagògiques itinerants de l’ICD, i pot ser sol·licitada gratuïtament per ser exhibida per entitats i institucions culturals de tot Catalunya.

Una mirada imprescindible

En la inauguració de l’exposició, celebrada dijous, la presidenta de l’ICD, Laura Martínez, va destacar “el compromís de les fotoperiodistes de la mostra amb la denúncia de les violències masclistes”, i el de l’Institut Català de les Dones “amb la visibilització de les obres de les dones en un àmbit masculinitzat com és el fotoperiodisme”.

La comissària de Fotoperiodistes. Mirada a les violències masclistes arreu del món, Patrícia Bobillo, va ressaltar que “és una necessitat que la societat vegi aquestes imatges per poder avançar cap a una societat més justa”. Sobre la professió, Bobillo va defensar que “la mirada de les dones és imprescindible sempre”, tot denunciant que “no s’haurien vist temes com els de la mostra si no hi haguessin dones fotoperiodistes, però encara les fotoperiodistes només signem un 14% de l’obra que s’exhibeix en exposicions”.

Per la seva part, l’experta en violència masclista Alba Alfageme va destacar ”el fil de sororitat de les fotògrafes amb les dones que apareixen en la seva obra”, i va afirmar que ”cada fotografia de la mostra és una acció política i una mostra de dignitat d’aquestes dones davant la càmera. Un acte de combat per la vida”.

L’acte d’inauguració es va completar amb una taula rodona amb Laia Abril, Eva Parey, Lorena Ros i Anna Surinyach –quatre de les autores de la mostra– que van explicar el seu testimoni sobre les violències masclistes que han vist en primera persona en diferents països.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram