A principis de maig, diversos mitjans van informar que una mestra d’una escola de Bellver de Cerdanya havia rentat la boca amb sabó a dos alumnes del centre. Una notícia que va resultar ser falsa, i el Consell de la Informació de Catalunya ha dictaminat que 12 dels mitjans van vulnerar el Codi Deontològic de la professió: Segre, Regió7, La Vanguardia, RAC1, RTVE Catalunya, TV3 (Planta baixa), La Ciutat dels Pirineus, Diari de Girona, Empordà.info, laSexta (Más vale tarde), Antena 3 (informatius) i 20minutos (el CIC no té competències per dictaminar sobre mitjans que no tenen redacció a Catalunya).

Una frase feta

La notícia es va començar a difondre el 2 de maig, i els mitjans se’n van fer ressò limitant-se a reproduir-la, citant altres capçaleres, i la majoria sense intentar contrastar-la. La mestra, però, va negar la veracitat dels fets.

“Aquesta notícia és completament falsa. Mai es faria una cosa així. Es tracta d’una ‘frase feta’ donada com a resposta a una agressió verbal de caràcter sexual a una companya de curs, en mig d’una classe”, explicava en una queixa presentada al CIC.

“Cap mitjà de comunicació ha intentat parlar amb mi, el meu entorn o el centre per aclarir o contrastar la informació, o simplement preguntar-se perquè podria succeir un fet d’aquest tipus”, lamentava tot assegurant que la informació li havia causat desprestigi després de gairebé 20 anys d’exercici sense incidències en el seu expedient professional.

L’única cosa que agraïa en la seva queixa davant el CIC és que el seu nom i cognoms no s’havien difós. “Tot i això, atès que aquests fets s’han produït en una comunitat petita, Bellver de Cerdanya, l’assenyalament és greu, impedint-me a mi i la meva família fer una vida normal”, apuntava.

La resolució del Consell de la Informació

Després d’avaluar les informacions difoses per cadascun dels 12 mitjans i les al·legacions presentades per set d’ells, el CIC ha conclòs que han vulnerat dos criteris del Codi Deontològic: l’1, sobre Informar de manera acurada i precisa, i el 2, sobre Evitar perjudicis per informacions sense prou fonament, tal com denunciava la mestra.

Amb tot, no considera que es transgredissin els articles 10, sobre Salvaguardar la presumpció d’innocència, i el 12, sobre Respectar la dignitat de les persones i la seva integritat física i moral, tal com es plantejava en la queixa.

En la seva resolució, el Consell de la Informació valora com a un “eximent molt notable” el fet que Segre i Diari de Girona, en conèixer les explicacions de la mestra, publiquessin una segona versió de la notícia. En aquest sentit, subratlla “molt especialment” el cas de Segre, per haver publicat la segona versió també en format paper i amb un tractament tipogràfic similar al de la primera.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram