Aquest dilluns se celebra per primer cop el Dia Mundial de la Ràdio, instaurat per la UNESCO per commemorar “la contribució fonamental del mitjà a garantir i fomentar la lliure circulació d’idees i la llibertat d’expressió que apuntalen les societats obertes i democràtiques”. Així doncs, des d’ara, cada 13 de febrer es celebrarà aquesta diada, coincidint amb la primera emissió radiofònica de la ONU.

El Centre UNESCO de Catalunya (Unescocat) ha volgut celebrar aquest primer Dia Mundial de la Ràdio posant èmfasi en el valor del mitjà radiofònic com a eina per “construir la cohesió social i promoure la democràcia participativa”.

Així, entre altres accions, ha ofert a diferents emissores una conversa de vuit minuts entre el periodista Joaquim Maria Puyal i l’exdirector de la UNESCO i president de la Fundació Cultura de Pau, Federico Mayor Zaragoza, sobre la importància de la ràdio i els valors que transmet. Unescocat ha comptat amb la col·laboració de la Federació de Ràdios Locals de Catalunya, Catalunya Ràdio, COMRàdio, SICOMTV i ACN.

El Dia Mundial de la Ràdio va ser aprovat al novembre pel Consell Executiu de la UNESCO a proposta de l’Acadèmia Espanyola de la Ràdio (AER), tot i que inicialment volia que la data commemorativa fos el 30 d’octubre, que correspon amb el dia que el 1938 Orson Welles va emetre la cèlebre Guerra dels móns.

Per la seva part, Rússia i Itàlia van pressionar per escollir una data relacionada amb els respectius inventors, Popov i Marconi. Finalment, però, la data correspon amb la primera emissió radiofònica de la ONU.

La proposta va comptar el recolzament de totes les associacions professionals de radiodifusió dels cinc continents, entre elles la Unió Europea de Radiodifusió (UER) i la National Association of Broadcasters (NAB).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram