16 mitjans de premsa independent s’han pronunciat conjuntament sobre el fet que el Govern espanyol estigui estudiant mesures de suport als mitjans per la crisi del coronavirus, manifestant la seva “inquietud” per si aquests ajuts acaben contribuint “a enfortir encara més la concentració en el sector de la comunicació”. Aquest, afegeixen, és el “principal problema” del sistema mediàtic espanyol, juntament amb la credibilitat.

Els mitjans signants són Alternativas Económicas, Catalunya Plural, Crític, CTXT, Cuarto Poder, Diario 16, El Plural, El Salto, infoLibre, La Marea, lavozdelsur.es, Luzes, Mongolia, Pikara Magazine, Praza Pública i Público.

Tots ells reclamen a l’Executiu de Pedro Sánchez tres mesures per “protegir la pluralitat i la qualitat de la informació, així com la sostenibilitat dels mitjans que depenen dels seus lectors”. Són les següents:

  • Repartir de manera equitativa les insercions de publicitat institucional garantint que arribi als mitjans que aporten informació rellevant, de servei públic, contrastada i elaborada segons criteris professionals de qualitat.
  • Aprovar amb urgència l’equiparació de l’IVA de les subscripcions a la premsa digital (del 21%) amb la del paper (4%).
  • Aprovar que les aportacions econòmiques de particulars a pimes i cooperatives periodístiques desgravin en la declaració de renda.