Les redaccions de 16 mitjans han sumat forces a Comprobado, un projecte col·laboratiu que té com a principal objectiu lluitar contra la desinforamció en el marc de l’actual procés electoral. Així doncs, la iniciativa verificarà tant declaracions de polítics com el discurs públic i els continguts que es mouen i viralitzen en xarxes socials i WhatsApp.

El projecte està coordinat per Maldita.es i compta amb la participació d’AFP, Ara, Datadista, Diario de Navarra, Efe, El Confidencial, eldiario.es, El Faradio, Europa Press, La Marea, Newtral, Politibot, Público, RTVE i Servimedia. La iniciativa també té la col·laboració de First Draft, organització dedicada a donar suport a periodistes i redaccions en la creació de bones pràctiques per reconèixer els continguts reals de les xarxes i com informar de forma precisa.

Els periodistes que participen a Comprobado treballen de manera col·laborativa independentment del mitjà al qual pertanyen, i tots sota la mateixa metodologia, contemplada en el Codi de principis. Aquest estableix que els participants realitzaran les verificacions “de manera imparcial” i atenent “únicament i exclusivament a criteris periodístics a l’hora de seleccionar, verificar i validar els desmentits”. A més, no es pot publicar cap verificació si no ha estat aprovada per almenys tres membres.

Per seleccionar el contingut a verificar es prioritza el seu impacte i viralització. A més, es té en compte la “perillositat” dels missatges: la desinformació que inciti a l’odi cap a algun col·lectiu o posi en perill la salut pública o la pau social serà verificada al marge de la viralitat.

Els diferents mitjans poden decidir publicar o no les verificacions segons el seu criteri.