18 agències de notícies de diferents països han posat en marxa l’European Newsroom, entre les quals Efe i Europa Press. L’objectiu és treballar conjuntament en temes relatius a la Unió Europea, millorar la seva cobertura, i fomentar la col·laboració entre les agències.

El projecte esta coordinat per l’alemanya DPA i ha establert la seu a les instal·lacions de Belga a Brussel·les. A més de les quatre agències ja esmentades, la ‘redacció europea’ també compta amb la participació d’AFP (França), ANSA (Itàlia), Agerpres (Romania), APA (Àustria), ATA (Albània), Belga (Bèlgica), BTA (Bulgària), FENA (Bòsnia i Hercegovina), HINA (Croàcia), MIA (Macedònia del Nord), PAP (Polònia), STA (Eslovènia), Tanjug (Sèrbia), TASR (Eslovàquia) i Ukrinform (Ucraïna).

A banda del treball per a les respectives agències, els corresponsals elaboren conjuntament informacions sobre afers europeus, nodrint els diferents canals de difusió amb una perspectiva “integral, multilingüe i paneuropea”. A més, el consorci ofereix formació específica als periodistes en el marc de la lluita contra desinformació.

Tot i que el treball editorial va arrencar al juliol, el llançament formal de l’European Newsroom es va produir aquest 6 de setembre.

La Comissió Europea ha subvencionat el projecte amb 1,76 milions d’euros per cobrir els costos operatius fins a finals de 2023.