La nova antenització de la TDT afectarà 1,2 milions d’antenes i costarà 300 milions d’euros que hauran d’assumir íntegrament comunitats de veïns i usuaris. Segons el secretari d’Estat de Telecomunicacions, Víctor Calvo-Sotelo, el cost serà de 20 euros per llar.

Tot i que es tracta de xifres a l’engròs, no acaben de quadrar: 300 milions d’euros entre 1,2 milions d’antenes surten a 250 euros per antena, quan les associacions d’usuaris calculen que els antenistes podrien cobrar entre 300 i 500 euros. A més, la xifra final per llar dependrà del nombre de veïns que tingui cada comunitat.

Amb tot, inicialment hi havia 200.000 antenes més afectades, que ara han estat eliminades del còmput: es tracta de les pertanyents a vivendes unifamiliars, instal·lacions privades i edificis amb instal·lacions “modernes i capaces”, que segons Indústria ara no hauran de realitzar el procés.

Del pla de reantenització, el Govern espanyol tan sols assumeix la campanya de comunicació i “altres qüestions tècniques”, que en els pressupostos del 2012 es xifren en 45 milions d’euros.

Calvo-Sotelo destaca que ara el cost final serà de 300 milions (per la reducció de múltiplexs de les televisions) en lloc dels 800 previstos inicialment. I malgrat que l’Executiu de Zapatero volia cobrir-los amb part del que van pagar les operadores de telecomunicacions per la subhasta de l’espai radioelèctric, subratlla que indirectament també ho hagués assumit la ciutadania via impostos.