Aquest dijous al vespre, més de 200 professionals de la informació es van concentrar en defensa de la llibertat de premsa i com a protesta per les coaccions, pressions i advertiments judicials a periodistes i mitjans de comunicació arran de la convocatòria del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre.

Durant l’acte, celebrat a la Rambla de Catalunya de Barcelona, davant la seu del Col·legi de Periodistes), Mònica Terribas i Jordi Évole es van encarregar de llegir el manifest Per la llibertat de premsa i per totes les llibertats #FreePressCatalonia. Durant l’acte, diferents periodistes han llegit frases conegudes sobre la llibertat de premsa i d’expressió.

Els promotors de la iniciativa han estat el Grup de Periodistes Ramon Barnils, l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català, SomAtents, el Sindicat de Periodistes de Catalunya, el Sindicat de la Imatge UPIFC, l’Associació Catalana de Premsa Comarcal, el Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya, i el Col·legi Oficial Disseny Gràfic de Catalunya.

Per la llibertat de premsa i per totes les llibertats
#FreePressCatalonia

La llibertat de premsa és un dels pilars fonamentals del sistema democràtic. Uns mitjans lliures de censura i d’amenaça per part dels governs garanteixen un sistema comunicatiu ric i divers, i una ciutadana informada.

Som professionals compromesos amb un exercici responsable del periodisme i la defensa la Llibertat d’expressió i la llibertat de premsa, principis fonamentals en una societat plural i democràtica. Uns principis, reconeguts a la Declaració Universal dels Drets Humans (art. 19), el Conveni Europeu dels Drets Humans (art. 10) i a la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea (art. 11). Fins i tot a la Constitució Espanyola (art. 20).

En els darrers dies, i arran de la convocatòria i la campanya del referèndum de l’1 d’octubre i de l’actuació desproporcionada del Govern espanyol per impedir-lo malgrat la voluntat del Parlament i de la majoria de la ciutadania, diverses associacions professionals han rebut denúncies de periodistes que han estat coaccionats, obligats a identificar-se durant la cobertura d’esdeveniments d’interès públic, pressions a les redaccions i advertiments judicials.

Aquests fets signifiquen un atac greu i frontal a la llibertat d’expressió i d’informació. Com a professionals del periodisme i de la comunicació, per respecte a la societat a la qual ens devem i servim, no ens podem permetre el silenci davant d’aquesta dinàmica. No es poden erosionar els drets fonamentals de la llibertat d’expressió i d’informació, i els mitjans públics i privats tenim el deure i el dret de treballar amb llibertat per a poder fer-nos-en ressò.

Per això, i d’acord amb els nostres principis deontològics, exigim la immediata aturada d’aquestes actuacions que amenacen la nostra feina, empobreixen la nostra capacitat d’informar amb qualitat, la llibertat dels nostres mitjans per emetre continguts publicitaris, i amenacen drets fonamentals.

Fidels al nostre compromís amb el periodisme mostrem, també, el nostre compromís amb un model de societat en què la llibertat d’expressió i d’informació són part indestriable del conjunt de llibertats que cal garantir a totes i cadascuna de les persones que integrem la societat catalana. Són drets fonamentals i nosaltres i els mitjans pels quals treballem, actors, com d’altres institucions, garants de la seva salvaguarda.