Els 32 ajuntaments que formen part de l’Observatori de les Dones en el Mitjans de Comunicació han explicitat el seu rebuig al tractament que en alguns casos s’aplica a l’hora d’informar sobre els assassinats masclistes. Més concretament, denuncien que alguns mitjans aborden aquestes informacions mitjançant “pràctiques que envaeixen la intimitat de les persones properes a les víctimes i que utilitzen sense respecte ni rigor les dades i els detalls personals, transformant el dolor de les famílies en espectacle”.

Per això, els consistoris de l’Observatori insten mitjans i periodistes a “impulsar un nou codi ètic de conducta i comprometre’ns plegats a explicar les coses d’una altra manera”. Així ho ha manifestat l’alcaldessa d’Esplugues de Llobregat i presidenta de l’Observatori, Pilar Díaz, en la presentació d’una Declaració signada pels 32 ajuntaments.

“Els mitjans teniu molt poder, moltíssim. Podeu canviar la societat. Podeu col·laborar per crear una nova societat, més segura i més igualitària, per a totes les dones, per a les germanes, les parelles, les amigues, les companyes de feina o de la universitat”, ha subratllat Díaz.

L’acte ha tingut lloc aquest dimarts a l’Espai Baronda d’ Esplugues i ha comptat amb la intervenció d’una dotzena de batllesses. “Som 32 municipis disposats a protegir els drets de les víctimes de feminicidis, de les seves famílies, totes les persones que ploren i pateixen les seves absències i la nostra societat. Per curar les ferides, és imprescindible una comunicació respectuosa que canviï la nostra mirada. Perquè darrere de les notícies hi ha persones”, ha apuntat l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín.

Proposen una reforma legislativa amb obligacions i sancions

La Declaració insta els organismes competents a “adoptar mesures proactives” per evitar les males pràctiques dels mitjans i a oferir “eines adequades per fomentar una cultura comunicativa clarament contrària a totes les formes” de violència masclista.

A més, els ajuntaments demanen que s’emprenguin les “accions necessàries” per impulsar una reforma legislativa que inclogui obligacions i, si s’escau, sancions als mitjans (tant públics com privats) en relació amb el tractament informatiu dels casos de violència contra les dones.

A més, proposen una modificació legislativa que permeti “actuar” els municipis en la protecció dels drets a l’honor, la dignitat i la intimitat de les víctimes i les seves famílies.

Finalment, la Declaració convida col·legis professionals i entitats de l’àmbit comunicatiu a sumar-se a aquestes propostes per tal d’actuar conjuntament amb institucions i organismes polítics “a ser conseqüents amb la seva part de responsabilitat” en la qüestió.

En paral·lel, també els insta a “intensificar la formació, l’autocrítica, la innovació i la creativitat en la seva tasca, tot invertint els mitjans necessaris per millorar les pràctiques informatives i els continguts relacionats amb els drets de les dones i la seva defensa”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram