Autèntic fulletó el viscut entorn al debat electoral que tenia programat 8tv aquest divendres i que la cadena havia anunciat com el “definitiu”. Finalment, no es va dur a terme per decisió de la pròpia cadena, després que la Junta Electoral Provincial de Barcelona obligués a què hi participés un altre representant del PSC en substitució Carme Chachón.

La televisió de Godó inicialment no volia ningú altre que els números u per Barcelona, però el segon del PSC, Daniel Fernández, es va presentar al plató brandant la sentència de la Junta. Aleshores, mentre aquest esperava en una sala a part, el presentador de 8 al dia, Josep Cuní, va reunir els altres candidats, ja maquillats i a punt per al debat. Segons informa el diari Ara, Josep Antoni Duran i Lleida i Jorge Fernández Díaz van dir que si hi participava el número dos socialista, marxaven; Joan Coscubiela va expressar el contrari, que si no entrava Fernández seria ell qui marxaria, mentre Alfred Bosch no tenia problema amb debatre amb qui ho volgués.

Segons La Vanguardia, però, tots els candidats van “empassar-se l’orgull” i van acceptar debatre amb el número dos del PSC, però va ser Cuní qui es va negar a realitzar el debat amb la imposició la Junta.

En tot cas, la cadena del grup Godó va decidir suspendre el debat, i araels retrets i les acusacions poden anar per llarg.

Cronologia dels fets

El 30 de setembre, 8tv va convidar a tots els candidats per Barcelona dels cinc partits amb representació al Congrés a un debat l’últim dia de campanya electoral, el qual s’havia d’enregistrar a les 17 h i emetre a les 22 h. Des del PSC s’assegura que en cap moment van confirmar la presència de Carme Chacón, i que, un cop començada la campanya electoral, en tornar a contactar des de la cadena, van explicar la “impossibilitat” de la presència de la candidata per Barcelona.

Els motius que van exposar és que Chacón tenia “responsabilitats institucionals” a Madrid el mateix dia (hi havia Consell de Ministres al migdia), i a més havia d’atendre altres mitjans (Catalunya Ràdio, TV3) per tancar els “cicles d’entrevistes” als principals candidats.

Tot i la negativa, 8tv va continuar anunciant el debat amb la presència dels números u de cinc partits, inclosa Chacón, per la qual cosa el director de campanya socialista, José Zaragoza, el passat dimecres va dirigir-se per correu a Josep Cuní i al director de 8tv, Albert Rubio, per reiterar que això no era possible. En la missiva, també els oferia la participació del número 2 per Barcelona, Daniel Fernández.

L’endemà, dijous, un dia abans del debat, Cuní i Rubio rebutjaven l’oferiment en un altre correu recordant que la convocatòria era només per als caps de llista. Però en l’edició de divendres de La Vanguardia, un anuncia a pàgina sencera seguia publicitant el debat a 8tv amb la presència de Chacón.

La resposta socialista va ser interposar una demanda davant la Junta Electoral Provincial de Barcelona. En ella es demanava que s’acceptés la presència del número 2, Daniel Fernández, que es suspengués el debat, o que, en cas que es realitzés, es prohibís escenificar l’absència de Chacón amb una cadira buida.

En el seu escrit a la Junta, els socialistes recorden que, segons la LOREG, els mitjans privats estan sotmesos a les mateixes regles de pluralisme, igualtat, proporcionalitat i neutralitat informativa que els públics durant les campanyes electorals, uns principis que consideraven “vulnerats” amb la decisió de 8TV de no acceptar Fernández.

“Protegir Chacón”

Abans de conèixer-se la decisió de la Junta Electoral, 8tv lamentava que el PSC al·legués “indefensió i manca de pluralisme”, i recordava que la invitació s’havia cursat el passat 30 de setembre. Segons la cadena privada, però, en les “darreres hores” Chacón  hauria expressat la seva “voluntat de no assistir al·legant problemes d’agenda”. La cadena de Godó també va assegurar que des d’aleshores la ministra havia anat “incorporant activitats al seu programa”, com ara una entrevista a El rojo vivo, de La Sexta.

Per a 8tv, la baixa de Chacón era perquè els “estrategs” de la campanya socialista haurien volgut protegir la seva candidatura després de “l’evolució a la baixa de les expectatives del PSC” segons les enquestes, i a les “pobres valoracions” de la seva intervenció en el debat de la setmana abans a TV3.

Per la seva banda, Josep Cuní explicava que el debat s’enregistrava a les 17 h, i malgrat el Consell de Ministres acabava sobre les 14 h, hi havia “temps de sobres” perquè Chacón arribés als estudis de 8tv. Si no ho feia, com així va ser, la candidata socialista faria “un lleig a l’electorat”, segons el periodista de Tiana.

En defensa del periodisme”

La Junta Electoral Provincial va respondre que el debat s’havia de fer amb el representant del PSC que proposés el partit. Després de les al·legacions de la cadena de Godó, la Junta va ratificar la seva decisió un minut abans de les 17 h, quan havia de començar la gravació.

Un cop suspès definitivament el debat, Cuní va fer una compareixença davant els periodistes presents on va explicar que es presentaria un recurs a la Junta Electoral Central “en defensa del periodisme i de la llibertat d’informació”. Però que, com la resposta podia arribar a un minut de les 22 h, es decidia suspendre el debat perquè la resta de candidats tenien actes de final de campanya programats.

Així, Cuní va assegurar que acataven la decisió de la Junta, però que no la compartien perquè a partir d’ara “qualsevol partit polític en qualsevol debat futur podrà decidir qui envia a un debat”. D’aquesta manera, segons ell, els mitjans no tindran “cap facultat” per decidir quins són els participants “i amb una mica de sort, lamentablement tampoc, quins poden ser els continguts”.

“Davant d’això, i en defensa del periodisme, entenem i volem que quedi en acta que aquest debat no es fa perquè la decisió ataca directament la llibertat d’informació”, va reblar Cuní.

Posteriorment, 8tv va aprofitar l’enrenou per muntar un altre debat, aquest entorn al lema Campanya electoral: estat d’excepció informativa? Hi van participar tertulians habituals Rafel Nadal, Manuel Milián Mestre, Lluís Foix i Pilar Rahola, a més de Jordi Mercader, periodista i exdirector de comunicació i de campanya de Pasqual Maragall; Josep Maria Renau, professor de Ciència Política de la UB; Enric Frigola, membre de la junta del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Joan Barata, professor de Dret de la Comunicació de la URL, i Aleix Cuberes, analista en estratègia electoral.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram