El Jutjat de Primera Instància número 34 de Madrid ha absolt la revista Leer d’una denúncia recolzada en la Llei de premsa i impremta  del 1966, encara vigent, interposada contra el llibre La generación del 56. La Universidad contra Franco, de Pablo Lizcano, editat per Grijalbo el 1981 i reeditat el 2006 per l’editorial de la revista. Segons la sentència, la demanda havia caducat perquè la primera edició es va publicar fa 30 anys.

La querella la va interposar fa tres anys Juan Cotarelo en defensa de l’honor de la seva mare, Pilar Cotarelo, morta el 2002, i anava contra la viuda de l’autor (mort el maig del 2009), l’escriptora i periodista Rosa Montero, i contra la revista Leer, en aplicar la responsabilitat en cascada de la normativa de Franco per una reedició del llibre realitzada el 2006.

Al llibre, Lizcano, citant reportatges de premsa de l’època, afirmava que, durant la dictadura, la mare del demandant havia mantingut una relació extramatrimonial amb un reconegut comissari del règim de Franco. Juan Cotarelo, que recorrerà la sentència, demanava 100.000 euros en concepte de reparació, la retirada del llibre i la publicació de la sentència a quatre diaris.

“Repressiva relíquia”

El Comitè Mundial per a la Llibertat de Premsa (WPFC-FH, per les seves sigles en anglès) va qualificar divendres de “repressiva relíquia” de la dictadura franquista la Llei de premsa i impremta del 1966, i va aplaudir la decisió del Jutjat, a més de lamentar la decisió de Cotarelo de recórrer.

“El nostre Comitè creu que no només és caduca aquesta absurda demanda, sinó també la llei que es va utilitzar per tractar de silenciar a la revista Leer”, va assegurar Javier Sierra, director de projectes del WPFC-FH.

El Comitè considera que l’Estat ha de derogar aquesta llei de l’època de Franco, a més de la Llei de protecció de l’honor, la intimitat i la pròpia imatge del 1982.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram