El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha absolt el jutge Miguel Florit per requisar els dispositius mòbils i material informàtic dels periodistes Kiko Mestre, de Diario de Mallorca, i Blanca Pou, d’Europa Press, que cobrien el cas Cursach que instruïa.

Les acusacions demanaven 42 anys d’inhabilitació per a Florit –que posteriorment es va jubilar– pels delictes de prevaricació, contra la inviolabilitat del domicili, contra l’exercici d’altres drets cívics i d’intercepció il·legal de telecomunicacions.

El TSJIB conclou que les resolucions de Miguel Florit van ser “injustes” però intencionades, i per tant no prou “injustes” segons el Codi Penal per a la “prevaricació culposa”. La sentència argumenta la injustícia de les resolucions “perquè en elles es persegueix la identificació de les fonts dels periodistes, amb mesures d’ingerència més o menys invasives”, però passant per alt que els professionals de la informació “són titulars del dret a no revelar les seves fonts”.

El Tribunal entén que el magistrat “va actuar amb greu imprudència al no ponderar degudament els drets fonamentals i principis concurrents, confiat en la postura del fiscal sobre la plena adequació a dret de les mesures” proposades, les quals afectaven el dret al secret professional dels periodistes, sense sotmetre-les “al rigorós escrutini que exigia la ponderació dels principis en conflicte”.

Amb tot, la sentència valora que el jutge del cas Cursach va “intentar rectificar” dictant la suspensió de l’abocament de dades i la devolució dels equips requisats, un cop es va adonar de “la dimensió i potencial vulneració” del dret al secret professional”, arran de la “transcendència mediàtica”.

El Tribunal també assenyala que en aquest cas no es troba el “caràcter manifest de la injustícia” perquè es doni “la forma imprudent de la prevaricació judicial”, per la manca de Llei reguladora del secret professional dels periodistes i per l’absència de jurisprudència consolidada sobre la regulació de les mesures d’investigació tecnològica.

Per tot plegat, el TSJIB conclou que “la conducta enjudiciada és atípica, el que comporta el dictat d’un pronunciament absolutori en via penal, amb la conseqüent manca de competència d’aquest tribunal sobre l’acció de responsabilitat civil exercitada que queda, per això, sense jutjar”.

L’SPIB lamenta l’absolució i anima a recórrer-la

El Sindicat de Periodistes de les Illes Balears celebra que el TSJIB constati que la confiscació de telèfons mòbils i el control de les seves trucades ordenats per Miguel Florit vulnerin el dret al secret professional, però lamenta que la seva actuació “no sigui considerada delictiva”.

Per això, anima a les parts denunciants a recórrer l’absolució de Florit davant el Tribunal Suprem “perquè el reconeixement de la injustícia es concreti en jurisprudència que garanteixi que cap jutge pugui vulnerar el secret professionals dels periodistes de manera arbitrària i sense conseqüències”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram