L’Audiència Provincial de Barcelona ha absolt un agent de la unitat antiavalots dels Mossos d’Esquadra acusat d’un delicte de coaccions continuades contra el fotoperiodista Albert Garcia, coordinador gràfic del setmanari Directa. La sentència assegura que no es poden acreditar tots els fets denunciats davant les dues versions “irreconciliables”, tot i que reconeix les “paraules de to elevat” per part dels policies i que van “inventar” una motivació per identificar Garcia.

Amb tot, per al tribunal, el fet que Garcia acudís a manifestacions del moviment okupa és motiu suficient per justificar la doble identificació, doncs considera que la seva presència com a fotoperiodista és sols una opinió del denunciant. Els fets es remunten a fa quatre anys, quan en menys de tres mesos el fotògraf va ser retingut, identificat i amenaçat en dues ocasions pel mateix policia.

Segon judici contra agents dels Mossos

La defensa demanava l’absolució de l’agent, mentre que la fiscalia demanava 1.620 euros de multa per un delicte continuat de coaccions. Per la seva part, l’acusació particular sol·licitava fins a un any de presó i 30.000 euros de multa, a més d’inhabilitació, per un delicte contra la integritat moral, coaccions, amenaces i maltractament.

Aquest és el segon judici en que Garcia acusava agents dels Mossos d’Esquadra per coaccionar-lo i amenaçar-lo en relació a la seva tasca professional. En l’anterior, els acusats també van ser absolts al no tenir el jutge en compte una gravació on es podien escoltat les amenaces inferides per un dels agents.

En un comunicat, el setmanari Directa va qualificar els fets d’una prova més “de les dificultats tècnico-legals per combatre la impunitat policial i una nova mostra de carta blanca a l’actuació d’uns cossos antiavalots que han protagonitzat episodis impunes de brutalitat”. La publicació recorda casos com els atacs a periodistes durant la manifestació dels estudiants anti-Bolonya, i recorda que mai han estat investigats.

La fiscalia mantenia l’acusació

L’advocada del fotògraf, Montserrat Salvador, va titllar la sentència de “molt poc valenta”. “Més encara”, va afegir, “quan hi havia prou elements incriminatoris per a un resolució condemnatòria, quan existien testimonis imparcials –els clients del bar– i quan encara el ministeri públic ha mantingut l’acusació en tot moment”.

Segons Salvador, “es torna a evidenciar la primacia de la versió policial per sobre la paraula d’un particular que ha patit un abús i que durant tres anys ha mantingut la seva voluntat que és fes justícia”. La magistrada també va destacar la “improcedència i anomalia” del fet que durant el judici l’advocat defensor de l’agent requerís “insistentment” per la ideologia del denunciant i els seus vincles amb el moviment okupa. “És impropi d’un Estat de dret criminalitzar la víctima i, de passada, la dissidència social”.

Per la seva part, Garcia va anunciar que no recorrerà davant la impossibilitat de fer-se càrrec dels alts costos econòmics, tenint en compte que el primer judici ha trigat gairebé quatre anys a produir-se. “La justícia no és ràpida ni barata”, va recordar. Tot i això, assegura que tornarà a denunciar qualsevol abús, “doncs sinó la impunitat encara seria més gran”.

Font: Media.cat