El Jutjat Penal número 4 de Múrcia ha absolt els quatre administradors dels webs SeriesYonkis, PelículasYonkis i VideosYonkis d’un suposat delicte contra la propietat intel·lectual entre 2008 i 2014, quan van deixar d’operar.

La sentència considera provat que les pàgines contenien enllaços que es limitaven a redirigir els usuaris a megaservidors externs (com Megavideo i Megaupload) on tercers no identificats havien allotjat obres audiovisuals protegides per drets de propietat intel·lectual.

Així doncs, conclou que les pàgines “no contenien cap mena de contingut audiovisual, sinó que es limitaven a la publicació dels enllaços que conduïen a altres servidors”.

La magistrada Isabel María Carrillo Sáez també assenyala que no hi ha “cap evidència” que algun dels acusats “hagués accedit al megaservidor per pujar el contingut” que després s’enllacés des del seu web.

Finalment, la sentència diu que no consta que cap dels quatre administradors obtingués ingressos econòmics directes derivats del nombre de descàrregues del contingut audiovisual protegit. En aquest sentit, assenyala que els ingressos que vanrebre “eren beneficis indirectes derivats de la publicitat apareguda a les pàgines webs en forma de finestra emergent o bàners”.

No s’aplica la reforma de 2015

En la reforma del Codi Penal de 2015 es va introduir un nou tipus penal en el capítol de delictes contra la propietat intel·lectual que, de forma expressa, criminalitza la conducta d’enllaçar oferint llistats ordenats i classificats d’obres protegides, encara que els enllaços hagin estat facilitats per altres.

“Aquesta tipificació expressa evidència que aquesta conducta no estava abans sancionada”, recalca la magistrada, en referència al període jutjat, de 2008 a 2014.

La Fiscalia demanava dos anys de presó per als quatre acusats: Alberto García Sola, Alexis Hoefner, David Martínez i Jordi Tamargo. Des d’EGEDA (Entitat de Gestió dels Drets dels Productors Audiovisuals) s’havia arribat a demanar una indemnització de fins a 550 milions d’euros, que són els perjudicis que al seu parer havien causat.