El president d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Eliseu Climent, i l’advocada de l’entitat, Mercè Teodoro, han comparegut aquest dijous davant la comissió de cultura del Senat per presentar el projecte de llei impulsat per la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) Televisió sense Fronteres, que va recollir 651.650 signatures, i demanar el seu tràmit parlamentari.

Climent ha iniciat la seva intervenció denunciant la marginació que pateix la llengua catalana en l’àmbit de la comunicació, amb una presència que “no es correspon” amb el seu pes demogràfic i vitalitat social. A continuació, ha resumit la història de TV3 al País Valencià i la situació actual, i ha demanat una solució estable per garantir-ne les emissions i un marc jurídic per a la reciprocitat televisiva. Climent ha demanat als governs valencià i espanyol que facin possible aquesta reciprocitat i ha assegurat que “en ple segle XXI ningú entén que es posi tanques a la comunicació”.

El president d’ACPV ha defensat que la ILP ha de permetre que “no es repeteixi” la situació actual i que tots els territoris que comparteixen llengua, sigui català, gallec o basc, també puguin compartir emissions de les respectives televisions, en aplicació de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, signada per l’Estat espanyol.

Un cost de 3,7 milions

Per la seva part, Mercè Teodoro ha desenvolupat els aspectes jurídics del projecte de llei, i ha remarcat la seva viabilitat tècnica, així com el baix cost de la seva implementació. Segons ha dit, aquest seria de 3,7 milions d’euros, incloent el cost de nous múltiplexs que hauria de preveure el Govern espanyol per dur-ho a terme.

Acció Cultural ha valorat molt positivament aquesta compareixença, principalment perquè significa l’inici de les gestions públiques per “garantir” el tràmit parlamentari del projecte de llei Televisió sense Fronteres.

L’Entesa, CiU i PP demanen un nou múltiplex

El senador de l’Entesa Catalana de Progrés, Miquel Bofill, ha assegurat que la Generalitat valenciana té espai comunicatiu “de sobres” per fer possible la reciprocitat, però que dóna “excuses” per allargar una situació. Segons Bofill, l’arribada del tercer múltiplex que reclama l’Executiu de Camps hauria d’anar “condicionada a la utilització per fer possible la reciprocitat”.

En aquesta línia també s’ha expressat la senadora de CiU Coralí Cunyat, que ha recordat que tant el Govern espanyol com el valencià justifiquen les seves decisions respecte a la reciprocitat per motius econòmics o tècnics, però que en realitat estan marcades per criteris “polítics”.

Per la seva part, el diputat del PSOE Manuel Hurtado ha donat suport a les peticions de reciprocitat, però afirmat que la solució del conflicte no és “de cap manera” el nou múltiplex. Hurtado ha instat als governs català i valencià a què “busquin les vies de l’entesa i es posin d’acord” per fer possible la reciprocitat.

El diputat del PP José María Chiquillo ha justificat l’actitud de la Generalitat valenciana i ha assegurat que Camps tan sols s’ha limitat a “aplicar” el seu ordenament jurídic. Després d’acusar els membres d’ACPV de “falta d’informació i de rigor”, Chiquillo ha assegurat que “és fals” que el govern valencià hagi tancat cap televisió, sinó que ha obert expedient sancionador i ha estat ACPV qui ha decidit “suspendre les seves emissions il·legals”.

Amb tot, el popular ha reiterat que el Ministeri d’Indústria hauria d’habilitar el tercer múltiplex, una “condició sine qua non” per fer viable aquesta reciprocitat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram