De moment ha tancat els repetidors que emetien el senyal de TV3 al País Valencià, però Acció Cultural no pensa defallir i, si fa falta, arribarà fins als tribunals internacionals. D’entrada, l’entitat ha impugnat als tribunals totes les sancions que ha anat imposant el Govern de Francisco Camps. Si el Suprem els dóna la raó, es recuperarien les multes, quedaria “desautoritzada” la Generalitat i es podria pensar en tornar a emetre, segons ha admès Eliseu Climent, president d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV). Si es perd, es continuarà la lluita als tribunals internacionals, ha avançat Climent.

L’entitat ha decidit aturar les emissions per no acumular més sancions que no poden assumir i que haurien posat en perill la seva continuïtat. Però per al seu president, “no hi ha res perdut”, ja que segons ha assenyalat a El matí de Catalunya Ràdio, “perdre una batalla no és perdre una guerra”, i ha donat per fet que aconseguiran que TV3 es torni a veure al País Valencià en uns mesos. “Tot i que serà llarg, ens en sortirem”, ha dit Climent.

A Els matins de TV3, el president d’Acció Cultural ha qualificat de “trampa” el pacte de reciprocitat que semblava acceptar la Generalitat valenciana i que va comportar que Canal 9 es veiés al Principat durant més d’un any. Climent ha considerat que tot plegat era una estratagema per obtenir un múltiplex addicional des del qual portar “televisions de Múrcia i Albacete”.

Una “pantalla” pel cas Gürtel

En una multitudinària roda de premsa realitzada a la seva seu, l’entitat s’ha vist recolzada per partits polítics, sindicats i nombroses associacions cíviques. Durant la mateixa, ha exposat els motius del tancament i ha acusat de “persecució” directament al president valencià, Francisco Camps. Eliseu Climent s’ha encarregat de llegir un comunicat de la junta directiva d’Acció Cultural on s’assegura que Camps utilitza el tancament de TV3 “com a pantalla de les greus acusacions que pesen sobre la seua persona com a encausat en el cas Gürtel”.

En aquest sentit, el document diu que la “persecució” contra ACPV per part del president valencià “va contra l’esperit de tota la normativa europea”, i remarca que tots els tractats internacionals garanteixen la llibertat de circulació dels productes audiovisuals.

En aquest sentit, assegura que Camps ha modificat “arbitràriament i expressament” la legislació valenciana per poder “forçar” el tancament de TV3 al País Valencià, en relació a la modificació de la Llei 1/2006 del Sector audiovisual realitzada el passat 27 de desembre amb la Llei 16/2010 de Mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d’organització.

Per tot plegat, Acció Cultural ha demanat al PP que substitueixi a Camps com a candidat a les properes eleccions autonòmiques, en entendre que és “una persona que no respon als interessos valencians”.

La ILP, paralitzada

Després de llegir el comunicat, a les preguntes dels presents, Climent ha destacat el rebombori que havia generat el cas a la xarxa i ha assegurat que és “increïble, insostenible, inimaginable que al segle XXI passi el que està passant a València”.

Quan se li ha preguntat si la solució podia ser la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) Televisió sense Fronteres, ha respost que “qui ho sap”, però en tot cas ha recordat que de moment està paralitzada.