L’exsecretari general del PP, Ángel Acebes, va assegurar aquest dimarts davant del jutge que no havia ordenat ni autoritzat entre 2004 i 2005 la compra d’accions de Libertad Digital amb diners del partit, ni legals ni d’una presumpta caixa b, de la qual va negar la seva existència. Amb tot, es va treure qualsevol responsabilitat dels comptes del partit assegurant que el tresorer no depèn del secretari general, sinó del comitè executiu, que en el moment dels fets encapçalava el president dels populars, Mariano Rajoy.

Acebes va explicar que l’aleshores president de Libertad Digital, Alberto Recarte, li havia demanat que difongués entre afiliats i empresaris coneguts l’ampliació de capital del grup, però va negar haver donat instruccions per adquirir accions, malgrat admetre que sí podria haver traslladat la informació a algunes persones.

Per la seva part, Recarte va confirmar aquesta tesi admetent una o dues reunions amb Ángel Acebes, a les quals s’havia presentat amb Federico Jiménez Losantos (aleshores encara a la Cope). A més, l’expresident va admetre reunions amb José María Aznar i Esperanza Aguirre suposadament només per informar de l’ampliació de capital de Libertad Digital.

Lapuerta diu que va adquirir accions amb els seus diners

L’antecessor de Luis Bárcenas com a tresorer del PP, Álvaro Lapuerta, que un cop més es va negar a declarar per motius de salut, va assegurar per carta que havia adquirit accions de Libertad Digital amb els seus diners perquè en “cercles del partit” s’havia entès que calia ajudar el mitjà. Lapuerta va comprar 1.270 accions del digital per 139.700 euros, les quals posteriorment va vendre per 209.550 euros, obtenint una plusvàlua de 69.850 euros. L’extresorer, però, remarca que la compra es va reflectir en la seva declaració patrimonial.

El jutge del cas, Pablo Ruz, considera que l’aleshores secretari general del PP, Ángel Acebes, va autoritzar l’ús de 446.300 euros dels fons de la caixa b per comprar les accions de Libertad Digital. A banda de les adquirides per Lapuerta, Rosalía Iglesias (dona de Luis Bárcenas) en va comprar per valor de 149.600 euros, i Francisco Yáñez (treballador del PP testaferro de Bárcenas), per 121.000.