La Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya, la Federació de Sindicats de Periodistes, i les agrupacions de periodistes de CCOO i UGT han arribat a un acord amb el Govern espanyol per regular en una llei el secret professional, amb el qual s’estableix “de manera taxativa” que cap periodista serà perseguit per protegir la identitat de les seves fonts, expliquen les organitzacions en un comunicat conjunt.

El text contemplarà el dret a no revelar la identitat de les fonts ni cap altra informació que pogués conduir directament o indirecta a la seva identificació. D’aquesta manera, es vol evitar que “actuacions que menyscabin el secret professional desincentivin futures fonts a col·laborar amb els mitjans de comunicació”.

Les quatre organitzacions consideren que, malgrat la jurisprudència del Tribunal Constitucional i el Tribunal Europeu de Drets Humans ha anat delimitant els contorns de la figura del secret professional en el periodisme, “continuen apareixent de manera esporàdica episodis que justifiquen la intervenció directa del legislador, per tal de consolidar la protecció jurídica de què disposen els i les periodistes quan protegeixen la identitat de les seves fonts”.

La tramitació parlamentària per a la protecció del secret professional en el periodisme es realitzarà mitjançant una esmena del Grup Socialista al Projecte de llei reguladora de la protecció de les persones que informin sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció.

FAPE, FeSP, CCOO i UGT (les tres darreres en representació del Fòrum d’Organitzacions de Periodistes) destaquen que, amb aquesta normativa, “es complirà el mandat contingut en l’article 20 de la Constitució Espanyola, després de més de 44 anys d’espera, a més d’enfortir el bon periodisme”.