El passat divendres, el FC Barcelona va decidir retirar les acreditacions als periodistes d’Intereconomía fins que no rescabalin el “perjudici” a la imatge del club i es disculpin. Era la resposta a l’intent del programa Punto pelota d’aconseguir informacions dels directius amb la conxorxa del president de L’Hospitalet, Miguel García, sense avisar que estaven essent enregistrats.

El Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) qualifica d’“esperpèntic” l’enfrontament i assegura que el club i el programa “han competit en veure qui ho feia pitjor”. Per una banda, l’organització denuncia els usos informatius d’Intereconomía i diu entendre que el Barça se senti agreujat per les seves “males pràctiques” professionals.

Però l’SPC no comparteix la decisió de la directiva blaugrana: “El FC Barcelona no és ningú per retirar les credencials a un mitjà del qual s’ha sentit víctima per pràctiques professionals evidentment poc defensables, i l’única cosa que ha fet actuant d’aquesta manera és vulnerar el dret a la informació”, assegura en un comunicat.

Regular el dret a la informació

El Sindicat entén que la situació demostra la necessitat que es reguli el dret a la informació de la ciutadania “en la línia de com ho està a la majoria de països democràtics, on l’Estat espanyol és una illa desregulada en el marc de la Unió Europea”. Segons asseguren, comportaments com els d’Intereconomía en altres països haurien tingut una “ràpida resposta” dels seus organismes en aquest àmbit.

En la mateixa línia s’expressa la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), però en aquest cas no es pronuncia sobre els mètodes d’Intereconomía. En concret, la FeSP lamenta que decisions com la del Barça siguin preses amb “freqüència” pels clubs i altres associacions que “es consideren validades per posar límits a la llibertat d’informació per discrepar amb el criteri de determinats mitjans”.

La Federació creu que la suposada mala praxis d’Intereconmía no justifica la mesura del club, i assenyala que aquests fets posen de manifest la necessitat de comptar amb una autoritat independent de la informació.

El Col·legi lamenta els mètodes del programa

El FC Barcelona entén que els mètodes de Punto pelota vulneren el codi deontològic, motiu pel qual va posar el cas en coneixement del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC). La institució rebutja els mètodes “fraudulents” de treure la informació per part del programa d’Intereconomía. “Aquestes males pràctiques desacrediten l’exercici del periodisme que la majoria de professionals s’esforcen a realitzar de manera ètica i seriosa”, va assegurar el CPC en un comunicat.

El Col·legi no es pronuncia sobre la retirada de les acreditacions als periodistes de la cadena.

“Massa sincers”

Dijous a la nit, abans que el Barça decidís retirar les acreditacions als periodistes de la cadena, el director i presentador de Punto pelota, Josep Pedrerol, va assegurar durant el programa que es podia plantejar el dubte si era ètic o no el que van fer, però que és una pràctica estesa i ells són “massa sincers” i “honestos” per haver-ho explicat.

Segons Pedrerol, el més senzill per a ells hauria estat pactar igualment amb el president de L’Hospitalet, no dir-ho, i posar les imatges com si s’haguessin enregistrat casualment.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram