Aquest diumenge, El Puig, població de l’Horta Nord, va celebrar l’anomenada batalla de les rates, una tradició on es trenquen unes cucanyes que a l’interior contenen exemplars d’aquests animals morts, els quals després la gent es dedica a llançar. La prèvia a l’activitat en honor a Sant Pere Nolasc s’havia escalfat per l’oposició del Partit Animalista (PACMA) a un acte prohibit per la Generalitat Valenciana des del 1996 que ha continuat celebrant-se.

Així, l’expectació aixecada va predisposar els assistents en contra de la fotògrafa Marga Ferrer i la redactora Laura Garsando, que cobrien la notícia per a Levante-EMV. Quan van començar a aparèixer les rates (tot i la prohibició de l’Ajuntament), alguns dels assistents a l’esdeveniment les van rodejar, insultar i agredir (vídeo de Canal 9), a més de trencar la càmera de la fotoreportera i la llibreta de la redactora.

Conduïdes a fora de la plaça, mentre esperaven l’arribada de la Guardia Civil, i fins i tot amb la seva presència, la multitud va continuar insultant i amenaçant les dues periodistes, segons explica Levante-EMV.

La Unió de Periodistes Valencians ja ha censurat i condemnat l’actitud “violenta i incívica” que van patir ahir les dues periodistes. “És del tot inacceptable que a hores d’ara encara algú es pense que per la força es pot impedir que una informació ixca a la llum”, assegura l’organització.

A més, la UPV exigeix que s’obri una investigació per aclarir els fets, que es depurin responsabilitats i que s’identifiqui a tots i cadascun dels assistents que van utilitzar la violència contra les periodistes. A més, insta l’Ajuntament d’El Puig a explicar per què la policia local “no va garantir la seguretat” de les periodistes.