Quan el Govern valencià va atorgar les llicències locals i autonòmiques de la TDT, diverses veus van denunciar que s’havia fet seguint criteris polítics i no de servei públic o de viabilitat econòmica. Així, algunes televisions municipals es van quedar sense poder emetre en digital quan sí ho feien en analògic, mentre grups de comunicació sense implantació al País Valencià rebien concessions locals.

Una de les televisions locals afectades és la més antiga del País Valencià, Berca TV, d’Algemesí, creada el 1985. Al no tenir llicència de TDT, els responsables municipals han hagut de llogar part de la graella a la madrilenya Libertad Digital, que sí té concessió de TDT local a la comarca de La Ribera. De moment, la televisió de proximitat hi emet els informatius i alguns monogràfics.

Ni des de l’Ajuntament ni des del canal privat han volgut fer públic el cost de l’acord, encara que el regidor de Comunicació, Enrique Ballester, va declarar a Levante-EMV que no suposa “ni una cinquena part” dels 60.000 euros que tenien pressupostats per al possible llançament de la televisió local digital.

L’acord ha tornat a revifar la legalitat de la concessió a Libertad Digital, qui hauria de fer, per llei, sis hores diàries de programació pròpia de caràcter local i un 25% de les emissions en valencià. Aquest tipus d’incompliments, però, són habituals en el les concessions de les TV autonòmiques i locals valencianes, que a més de no patir cap control reben publicitat institucional.

Amb tot, alguns experts assenyalen que aquestes les pràctiques irregulars podrien estar en l’origen dels concursos als quals va optar Libertad Digital. De fet, l’any 2006, el blocaire Víctor Romero ja es qüestionava quin interès podia tenir una cadena madrilenya en explotar canals locals valencians i es preguntava que si “l’especulació de les ones” no seria la seva finalitat última.

Font: Media.cat

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram