L’Associació d’Usuaris de la Comunicació (AUC) assegura que ha rebut una “allau” de queixes dels telespectadors per la transmissió de corrides de toros a TVE. L’organització explica que alguns queixes s’han centrat en valorar negativament les curses de braus com a tals, però que en la majoria de casos es posa l’accent en la seva “incompatibilitat” amb la normativa i en què no s’hauria d’emetre aquest tipus de contingut en horaris de protecció infantil.

Des de l’AUC s’ha aprofitat la tornada dels toros a la televisió pública per realitzar un informe sobre la idoneïtat de la seva transmissió tenint en compte el Codi d’autoregulació sobre continguts televisius i infància (del 2004, subscrit per totes les cadenes), el Codi d’autoregulació per a la defensa dels drets del menor dels continguts audiovisuals, connexes, interactius i d’informació en línia de la Corporació de RTVE (aprovat el 2010), i la Llei General de la Comunicació Audiovisual (també del 2010).

Un cop analitzada, l’Associació conclou que les corrides de toros haurien de considerar-se com un contingut no recomanat per a menors de 12 anys, segons la catalogació que en fa el Codi d’autoregulació: “Programes que presenten de forma realista i detallada actes violents amb (possible) exhibició explícita dels danys greus que hagin causat a persones, i en els que a més aquest comportament violent resulta recompensat o premiat”.

Infracció greu

Així doncs, els toros no s’haurien de transmetre en horari de protecció reforçada: en dies laborables entre les 17 i les 20 h, i en dissabtes i festius també de 9 a 12 h. “El fet que la corrida s’emeti per una televisió pública i en un període de l’any en què els menors estan encara de vacances hauria d’haver fet extremar el rigor en l’aplicació del Codi”, rebla l’AUC

Així doncs, segons l’Associació, es podria transmetre curses de braus fora d’aquests horaris sempre que hi hagués clarament el senyal de “no recomanat per a menors de 12 anys”. L’organització també subratlla que l’incompliment del Codi d’autoregulació pot suposar una infracció greu segons la Llei General de la Comunicació Audiovisual.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram