La cooperativa editora de la revista Alternativas Económicas va tancar l’exercici 2017 amb un benefici de 1.675 euros, mentre que l’any anterior havia registrat unes pèrdues de 18.016 euros. És el primer cop que el mitjà aconsegueix un resultat positiu en els seus cinc anys de vida.

En el darrer exercici, la xifra de negoci va ser de 206.303 euros (superant per primera vegada els 200.000 euros), un 19,63% més que els 172.453 de 2016.

Millorar salaris i augmentar subscripcions

Ara el repte d’Alternativas Económicas és millorar els sous dels socis-treballadors, actualment de 956 euros bruts al mes en 12 pagues, tal com reconeix el mitjà.

En l’assemblea celebrada al juny, es va constatar que la sostenibilitat del projecte es veu “seriosament amenaçada” si no s’aconsegueixen millores salarials a curt termini. Per aconseguir-ho, s’ha creat una àrea específicament comercial centrada en incrementar el nombre de subscriptors, nucli central del projecte.

Alternativas Económicas va tancar el 2017 amb 1.857 subscripcions, un creixement del 4,56% respecte a l’exercici anterior, el qual es considera “insuficient” per fer el salt cap a la sostenibilitat del projecte. L’any passat, els ingressos per aquest concepte van suposar el 47% del total de la cooperativa, mentre que els de la publicitat van ser el 8,2%.

El mitjà explica que la “clau” per aconseguir l’equilibri en els comptes de 2017 va ser l’augment “substancial” dels projectes empresos per l’editora que van aportar nous ingressos (treballs o estudis realitzats amb altres entitats).

Relleu en la direcció

En l’assembla de l’editora cooperativa també es van aprovar als relleus proposats pel consell rector. D’aquesta manera, Pere Rusiñol ha assumit la direcció d’Alternativas Económicas en substitució d’Andreu Missé, que dirigia el mitjà des de la seva fundació, i feia any i mig havia mostrat la seva predisposició a deixar el càrrec un cop consolidat el projecte. El director fundador seguirà escrivint amb regularitat a la revista i participant als debats de la redacció i el consell rector.

Per la seva part, Ariadna Trillas és la nova presidenta de la cooperativa, responsabilitat que ocupava Rusiñol.