Dimecres i dijous de la setmana passada, es van succeir al Parlament les compareixences de professionals de l’audiovisual en relació al projecte de llei òmnibus que pretén modificar les lleis de la CCMA i el CAC.

Però les seves veus –majoritàriament van mostrar el temor a una politització dels mitjans públics– van quedar completament eclipsades pel rebombori de la proposta que el secretari general de Presidència, Francesc Homs, va presentar divendres, la qual preveu retallar el pressupost de la Corporació en 40 milions i eliminar dos dels sis canals de TVC.

Ambdues propostes, però, seran indissociables a l’hora d’establir les negociacions que han de permetre aprovar-les i, especialment, quina és la forma que acaben prenent. El termini que s’ha fixat el Govern per tirar-les endavant és de tres mesos.

PP o ERC?

Ara, CiU s’haurà de decidir entre dues opcions. Fins ara semblava que el PP seria la parella de ball escollida, ja que s’ha mostrat obertament favorable tant en la reforma de les lleis de la CCMA i el CAC com en les retallades a TVC; de fet, durant la campanya electoral, Jorge Fernández Díaz ja havia apostat per reduir el nombre de canals de la televisió pública.

Però divendres, després que Homs posés sobre la taula la proposta de retallada a TV3, el diputat d’ERC Carmel Mòdol es va oferir a retirar l’esmena a la totalitat que havia presentat el seu grup per a les lleis de la CCMA i el CAC. Com a contrapartida, el Govern havia de mantenir el pressupost de la Corporació pública per al 2012.

Complementar el pressupost

Aquest mateix dilluns, en una entrevista a Els matins, el també portaveu del Govern ha assegurat que, si la retallada pressupostària que proposen acabés afectant el lideratge de TV3, seria contradictori amb les intencions de l’Executiu, per la qual cosa ja es buscaria la manera de “complementar” el pressupost amb els recursos necessaris. De fet, com ja va fer divendres, ha assegurat que, depenent de com es tanquin finalment els pressupostos generals per a l’any vinent, el pressupost previst per a la Corporació (260 milions) es podria corregir a l’alça.

A més, en una entrevista a El Singular Digital, Francesc Homs ha afirmat que, davant la situació econòmica actual, a l’oposició hi ha dues forces polítiques que estan actuant “amb un plus de responsabilitat”: PP i ERC. Per descomptat, no es pronuncia sobre per quina de les dues es decanten.