L’associació Doblatge Unida de Barcelona reclama millores en la contractació dels doblatges per part de TV3 per revertir la precarització del sector, tant a nivell laboral com artístic. En cas de no obtenir resposta a les seves reivindicacions, la DUB amenaça amb una aturada, segons va advertir dimecres el president de l’entitat, Roger Isasi-Isasmendi, en declaracions a l’ACN.

Per una banda, la DUB demana la reincorporació de criteris artístics, qualitatius i tècnics en els concursos públics per adjudicar el servei, ja que des de fa uns anys només es valora l’oferta econòmica. “L’estudi més barat és el que s’emporta més feina”, denuncia l’associació. A més, insta a crear una figura que vetlli per l’acompliment de la qualitat i realitzi un seguiment del producte.

Doblatge Unida de Barcelona també reclama la introducció d’un índex de preus de referència per producte per sota del qual no es puguin presentar ofertes, així com l’acreditació per part dels estudis que compleixen amb els salaris pactats.

Tarifes decreixents

Per altra banda, la plataforma denuncia que el preu que TV3 paga de mitjana ha passat de 72 euros per minut de doblatge a 49. “Això ha provocat que els actors professionals de mica en mica quedem apartats en favor d’un doblatge menys professional”, critica Isasi-Isasmendi. “Aquesta precarització és senzillament insostenible, tant per als estudis com per la part artística”, assenyala l’entitat.

Per això, la DUB reclama un augment del 30% del pressupost que TV3 destina al doblatge mitjançant una aportació finalista del Departament de Cultura per tal de sostenir la qualitat. “Amb el pressupost actual, s’aboca als estudis a l’incompliment sistemàtic dels salaris”, adverteix.

“Si Televisió pública de Catalunya pretén continuar sent l’impulsor del català, ha de tenir en compte el cost d’un mal doblatge: fa que els espectadors desenvolupin desafecció cap a la pròpia llengua, i busquin alternatives en altres canals i en altres idiomes. És responsabilitat de les nostres institucions i està a les nostres mans impulsar el català a l’audiovisual”, assenyala l’associació en el manifest presentat dimecres.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram