Sara Suárez, Amparo Huertas, Xevi Xirgo, Emili Prado i Rosa Maria Molló (foto: CAC).

Les investigadores Amparo Huertas Bailén i Sara Suárez Gonzalo dirigiran de manera conjunta la revista de recerca de la comunicació Quaderns del CAC del Consell de l’Audiovisual de Catalunya. Ambdues agafen el relleu d’Emili Prado Pico, qui ha dirigit la publicació des de 2015.

És el primer cop que una dona –en aquest cas un tàndem de dues– dirigeix la capçalera, un dels principals ponts entre la comunitat universitària i el CAC.

Amb la designació de Huertas i Suárez, l’ens regulador ha volgut “unir la complementarietat dels seus àmbits d’expertesa respectius, però, molt fonamentalment, la mirada de dues generacions de recercaires, imprescindible en aquest moment de transformació que viu el sector de l’audiovisual”.

El nomenament de les dues codirectores es va oficiar dimarts, en l’acte de presentació del darrer número de la revista, celebrat al Palau Robert de Barcelona. El número 48 inclou un monogràfic dedicat al tema Comunicació de riscos, de crisis i de conflictes.

L’acte de presentació va comptar amb una ponència del periodista i investigador Bernardo Díaz Nosty, l’autor convidat del darrer Quaderns del CAC, que recentment ha publicat el llibre Periodistas extranjeras en la Guerra Civil. El número també inclou articles de Jordi Farré Coma, C.S.H.N Murthy, Jaume Doménech-Beltrán, Sergi Xaudiera i Gemma Palà.

Huertas i Suárez entomen el repte

“La marxa del fins ara director, Emili Prado, va ser un problema, però també una oportunitat de corregir un desequilibri que, per desgràcia, es dona massa sovint en tots els àmbits, atès que Quaderns del CAC no havia tingut mai una dona al capdavant”, va assenyalar en la presentació la vicepresidenta del CAC i responsable de l’àmbit de la recerca, Rosa Maria Molló. “A més, em semblava important que la revista pogués visibilitzar el que està passant als nostres centres de recerca: investigadors que estan al final de la seva carrera, amb una experiència i una mirada específiques, i investigadors i investigadores més joves atrapats en el maleït embut generacional”, afegia.

“Conec la revista com a lectora i hi he pogut trobar, juntament amb els meus alumnes, material per fer recerca. Quaderns del CAC aviat farà 25 anys i crec que és el moment de donar-li una empenta i situar-la en l’àmbit estatal i internacional”, va afirmar Amparo Huertas, directora l’Institut de la Comunicació (InCom-UAB) i responsable de la Càtedra UNESCO de Comunicació.

“Assumeixo el repte amb tota la il·lusió i l’interès. Considero que cal consolidar i fer créixer la revista dins i fora de l’àmbit purament acadèmic per tal que esdevingui un instrument útil per a la societat”, va dir Sara Suárez, investigadora postdoctoral Juan de la Cierva en el grup de recerca Communication Networks and Social Change de l’Internet Interdisciplinary Institute de la Universitat Oberta de Catalunya i professora als Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC.

Per la seva part, el president del Consell, Xevi Xirgo, va remaarcar que “el CAC té un compromís històric amb la recerca des del moment de la fundació de l’organisme ara fa 22 anys. Ho fem perquè la recerca i la innovació són activitats imprescindibles per millorar les nostres capacitats a l’hora de fer allò que ens toca fer, la supervisió del sector audiovisual català. La recerca és una condició necessària prèvia per posar al dia els recursos necessaris per fer la feina ben feta”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram