Philippe Alessandri, president d’Animation in Europe, i Iván Agenjo, president de ProAnimats (foto: PROA).

La primera edició d’Animar_BCN, Convenció d’Animació Europea, va reunir dimecres i dijous una setantena de representants de 21 països de la UE per dissenyar estratègies de finançament, formació i coproducció del sector per a la propera dècada.

Animar_BCN entén que el futur i la competitivitat a escala internacional de la indústria europea de l’animació passa per l’accés a sistemes de finançament públics i privats harmonitzats.

Sis recomanacions

D’aquesta primera Convenció d’Animació Europea n’han sortit sis recomanacions per impulsar la indústria i afavorir l’exportació de continguts.

En primer lloc, Animar_BCN considera prioritari harmonitzar els sistemes de finançament dels diferents països de la UE per facilitar la coproducció. Amb aquest objectiu, s’obrirà un diàleg amb la federació europea d’instituts de cultura per adaptar les diferents legislacions a la realitat del sector de l’animació.

Un altre focus d’atenció del congrés va ser la formació. De cara als propers anys, es va plantejar la necessitat de dissenyar programes formatius que beneficiïn tant a productores com a institucions del sector. La idea és que aquests programes capacitin en gestió de negocis audiovisuals i fomentin que altres agents entenguin com funciona la indústria de l’animació.

El finançament públic també està considerat clau per enfortir les productores i que siguin capaces de retenir la propietat intel·lectual de les seves obres. Animar_BCN defensa que, al reforçar la fase de desenvolupament dels projectes d’animació, suport que no existeix a tots els països, s’aconsegueixen continguts de més qualitat que poden generar millors oportunitats de negoci.

Pel que fa al finançament privat, s’obriran converses per enfortir el capital de les empreses mitjançant el fons Media Invest de Creative Europe. L’objectiu és utilitzar aquesta eina per ajudar les productores europees d’animació a ser més competitives en el mercat internacional.

Els experts del congrés han conclòs que l’adaptació de la directiva europea de finançament d’obres audiovisuals s’està fent de manera dispar, i recomanen als diferents estats membres harmonitzar les obligacions d’inversió per part de plataformes i canals privats a cada territori. A més, reclamen una presència més gran de l’animació en les quotes d’inversió obligatòria.

Un altre punt considerat vital en l’adaptació de la directiva és l’establiment una definició comuna de productora independent per protegir la propietat intel·lectual de les seves obres i assegurar-se que el receptor de l’obligació és efectivament una empresa radicada al territori comunitari.

Finalment, Animar_BCN demana racionalitzar els fons de finançament per concentrar els recursos en aquells continguts amb més potencial de mercat, i maximitzar així l’impacte i el retorn a l’economia.

L’organització d’Animar_BCN compartirà aquestes recomanacions amb totes les associacions europees d’animació perquè les puguin promoure als respectius territoris. L’any que ve, en la propera edició del congrés, els experts valoraran l’estat de les recomanacions.

Primera edició satisfactòria

Animar_BCN, celebrada a la Casa Convalescència de Barcelona, és una iniciativa de PROA – Federació de Productores Audiovisuales.

“La gran fita del congrés ha estat reunir per primer cop tots els agents de l’ecosistema de l’animació europea”, afirma Iván Agenjo, president de ProAnimats, l’associació  d’animació de PROA. “Els productors ens coneixem entre nosaltres, però necessitem fer pedagogia i que la resta dels agents de la indústria també estiguin alineats. En cas contrari, quan una part no funciona, tot l’ecosistema se’n ressent”, afegeix.

“L’audiovisual, i més concretament l’animació, és una àrea estratègica per a Catalunya, ja que ens permet explicar-nos al món”, subratlla Edgar Garcia, nou director de l’Institut Català de les Empreses Culturals. “Per això és una bona notícia que Barcelona hagi acollit aquesta primera trobada de la indústria de l’animació a Europa. Estem convençuts que es generaran sinergies molt positives per a un sector tan innovador i talentós com aquest”, rebla.