El Consell Assessor de RTVE a Catalunya ha lliurat aquest divendres la sisena edició dels Premis Miramar a la Creativitat Audiovisual a estudiants universitaris i de grau superior en comunicació. Enguany, el premi d’honor ha recaigut en el periodista Antoni Serra i Camarasa per la seva dilatada trajectòria professional, la qual va iniciar a mitjan dels anys 50 a Ràdio Joventut, i va finalitzar fa 19 anys a TVE, posant en marxa més de 32 programes.

En la seva intervenció, Serra ha demanat als joves que tinguin “més imaginació” que els programadors actuals de televisió, que fugin de l’“espectacle fàcil” i que “respectin la llengua”. En aquest sentit, ha advertit que els mitjans “destrossen” el català i el castellà, però que “nosaltres, amb el català, encara hi som a temps”.

Premis de ràdio i televisió

En aquesta edició dels guardons, en la categoria de ràdio L’esperit aventurer de Marc Hernández, de la Universitat Pompeu Fabra, un reprotatge autobiogràfic sobre la seva emigració a Noruega per trobar feina, motiu pel qual no ha pogut recollir el premi personalment.

En la modalitat televisiva, el guardó ha estat ex aequo per a dos documentals: Especials, de Maria López, Paula Sánchez, Omar Rodríguez, Edgar Campoy i Laura Alonso, de l’Institut la Mercè, i Eleutheromania, de Júlia Xandri, Aina Tro, Marc Saludes i Ane Santiago, de la Universitat Pompeu Fabra. El primer explica l’experiència de dues parelles d’homes homosexuals que volen adoptar i adopten nens amb necessitats especials, mentre que el segon tracta de la superació dels reptes per arribar fins al final en el procés cap a la independència.

Els Premis Miramar en ràdio i televisió, dotats amb 2.000 euros i un període de pràctiques als mitjans de RTVE a Catalunya, tenen per objectiu “mantenir viu l’esperit emprenedor, experimental i innovador que ha caracteritzat” el centre de producció de Sant Cugat; promocionar i difondre aquests valors entre els estudiants, i facilitar el descobriment de nous talents.