La retallada de 200 milions del pressupost de RTVE per a aquest 2012 ha estat aprofitada pels anunciants per, de nou, oferir-se com a solució. En concret, l’Associació Espanyola d’Anunciants (AEA) va emetre un comunicat assegurant que el retorn parcial de la publicitat podria ser la “taula de salvació” per a l’ens.

Els anunciants proposen una tornada “raonada i no saturadora” amb espais publicitaris que no superin al temps que RTVE dedica actualment a l’autopromoció. Per a l’AEA, aquest seria la “solució” per a l’ens i una incentivació al consum. Segons els anunciants, si no s’accepta la tornada a la publicitat, RTVE “està abocada, en un període major o menor de temps, a la seva desaparició”.

Per la seva banda, l’Associació d’Usuaris de la Comunicació (AUC) ha manifestat la seva preocupació per les retallades anunciades, les quals assegura “posen encara més en risc la viabilitat futura” de l’ens. Per a l’AUC, el model de finançament actual és “inadequat” i s’hauria de revisar.

Per això, l’Associació proposa: incrementar el pes de la producció pròpia, optimitzant els recursos de la Corporació i la política d’adquisició de drets; revisar l’eliminació total de la publicitat, plantejant la possibilitat de continguts promocionals i de patrocini allunyats de la “saturació publicitària” de les cadenes privades; i obrir un debat social sobre el futur de la radiotelevisió pública.