El Consell de Ministres ha aprovat el Reial decret que regula el Bo cultural jove de 400 euros per a les persones que compleixin 18 anys el 2022. El text contempla que part de la subvenció es pugui destinar a mitjans impresos i digitals. En concret, el Reial decret estableix que la despesa es distribueixi i diversifiqui entre tres sectors diferents amb imports màxims per a cadascun.

Així, cada beneficiari podrà destinar un topall de 100 euros en productes culturals en suport físic: revistes, premsa i altres publicacions periòdiques; llibres, videojocs, partitures musicals, discos, CD, DVD o Blu-ray.

Uns altres 100 euros estan previstos per al consum digital: subscripcions a premsa, revistes o altres publicacions periòdiques; subscripcions i lloguers a plataformes audiovisuals, de lectura, audiolectura o musicals; subscripció per a descàrrega d’arxius multimèdia (podcasts); compra de llibres digitals i audiollibres, o subscripcions a videojocs en línia.

Finalment, es podrà destinar un màxim de 200 euros a arts en viu, patrimoni cultural i arts audiovisuals. En aquest sector, l’import es pot repartir en entrades i abonaments per a arts escèniques, música en directe, cinema, museus, biblioteques, exposicions i festivals escènics, literaris, musicals o audiovisuals.

Funcionament

El Reial decret estableix que el Bo Cultural Jove serà d’ús exclusiu en establiments o institucions adherides al programa, que prestin serveis a Espanya, i que de forma professional i habitual exerceixin activitats de venda o posada a disposició de productes, activitats i serveis culturals.

La gestió del programa es realitzarà a través d’una plataforma tecnològica específica on es presentaran les sol·licituds, que es tramitaran per ordre d’arribada. Un cop concedit l’ajut, s’abonarà l’import total en format de targeta de prepagament virtual nominal. La seva vigència serà de 12 mesos a partir de la concessió.

El Govern espanyol calcula que gairebé 500.000 joves es poden beneficiar del bo cultural. La partida contemplada als Pressupostos Generals de l’Estat és de 210 milions d’euros.