El Jutjat d’Instrucció número 47 de Madrid ha acordat el sobreseïment de la investigació oberta contra Dani Mateo, pel gag que va protagonitzar a El intermedio de laSexta on es mocava amb una bandera espanyola. Una acció humorística que el jutge Adolfo Carretero qualifica de “molt desafortunada i provocadora”.

La decisió arriba després que la Fiscalia demanés l’arxivament, de manera que “no sembla raonable continuar el present procediment”, assenyala al respecte el magistrat.

La resolució afirma que la denúncia de l’organització Alternativa Sindical de Policia no es podia refusar sense abans escoltar les explicacions de Mateo, ja que “amb l’humor també es pot ultratjar i injuriar persones i símbols”. Segons Carretero, mocar-se amb la bandera, titllar-la de “drap que es ven als xinesos” i tirar-la al terra són “per se actes denigrants” encara que es facin en un context humorístic.

Amb tot, el jutge conclou que “no existeixen proves suficients” per imputar a l’humorista i comunicador català un delicte d’odi ni tampoc d’ultratge a la bandera, tal com pretenia el sindicat policial.

Per la seva part, la Fiscalia havia argumentat que el gag va ser una “posada en escena desafiant i crítica” permesa en el dret a la llibertat d’expressió. “Ni pel context, ni pel contingut, ni per les circumstàncies, ni pels fins perseguits, es descobreix en el fet executat un propòsit ofensiu o de menyspreu a la bandera que permeti sostenir que ens trobem davant un delicte d’ultratge”, afegia.