El Jutjat d’Instrucció número 29 de Madrid ha arxivat la querella que l’expresidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, va presentar el 2018 contra el director d’elDiario.es, Ignacio Escolar, i l’aleshores cap de política social, Raquel Ejerique, per la publicació de les informacions sobre les irregularitats en el seu màster.

El jutge considera que els periodistes no van cometre un delicte de descobriment i revelació de secrets, tal com denunciava Cifuentes, ja que estan emparats pel dret a la llibertat d’informació. A més, entén que la informació publicada tenia rellevància pública, ja que feia referència a l’aleshores presidenta de Madrid.

Cristina Cifuentes acusava Escolar i Ejerique de “la il·lícita obtenció de documents acadèmics personals, emparats per la Llei de Protecció de Dades”, i d’haver actuat “amb finalitats lucratives”. L’acusació demanava una pena de presó d’entre dos anys i mig i cinc anys, explica el digital.

La interlocutòria assenyala que en les investigacions realitzades durant més de dos anys no s’han trobat indicis dels delictes imputats. També recorda que la querella es va ampliar al professor Salvador Perelló de la Universitat Rei Joan Carles, a qui assenyalava com la Font dels periodistas. “No és possible determinar si va ser ell qui va accedir a la base de dades i es va apropiar de les dades protegides, o bé, com assenyala, va tenir accés als mateixos de manera diferent i no punible”, diu el jutge. A més, afegeix, tampoc hi ha proves que Perelló proporcionés informació o documents als periodistes d’elDiario.es.

L’arxiu de la querella arriba la mateixa setmana que se celebra el judici contra Cristina Cifuentes, acusada de falsedat documental en el cas del màster, tal com havia revelat elDiario.es.