57 associacions i empreses de l’ecosistema de la radiodifusió i les indústries culturals i creatives de 18 països s’han unit en una Crida a Europa per instar els legisladors i els reguladors a “preservar” més enllà del 2030 la franja de freqüències de l’espectre radioelèctric per on actualment emet la TDT.

El futur de la banda 470-694 MHz més enllà de 2030 es debatrà i decidirà l’any que ve a la Conferència Mundial de Radiocomunicacions. “Sense l’accés a aquesta banda de freqüències, la televisió terrestre i la producció de continguts, especialment en directe, seran inviables”, alerten.

Per això, les 57 associacions i empreses han publicat un manifest conjunt que han fet arribar a les instàncies públiques i privades implicades en la decisió.

“Hi ha en joc la televisió universal, lliure i gratuïta que veuen 80 milions de persones a Europa (el 43% de les llars de la UE, mentre que a Espanya el 99% de les llars tenen accés a la TDT), i la producció de continguts audiovisuals i esdeveniments de tota mena”, denuncien.

En aquest sentit, recorden que les freqüències en joc són les que “s’utilitzen per a equips com els micròfons sense fil o els sistemes de monitors interns per a concerts, conferències i qualsevol tipus d’esdeveniment en directe, afectant organitzacions culturals, esportives, artístiques, polítiques , religioses, educatives i de la societat civil, entre d’altres”.

Entre els signants del manifest hi ha RTVE, la Unió de Televisions Comercials en Obert – UTECA, Cellnex Telecom o la Federació de Sindicats de Periodistes.