El balanç anual de Reporters Sense Fronteres indica que hi ha 488 periodistes empresonats a tot el món (dades fins a l’1 de desembre), un 20% més que el 2020 i la xifra més alta registrada per l’ONG. Del total, 363 són periodistes professionals, 103 no professionals, i 22 col·laboradors de mitjans.

RSF també destaca que mai havia comptabilitzat tantes dones periodistes a la presó: 60, un increment del 33% respecte de 2020. Les dones periodistes empresonades representen el 12,3% del total, mentre que fa quatre anys eren el 6,6%.

L’ONG atribueix el creixement d’informadors engarjolats als increments experimentats a Birmània, que ha passat de 2 a 53 d’un any a l’altre, i Bielorrússia, de 7 a 32, així com a la consolidació de la Xina, líder amb 127 empresonats. El podi el completen Vietnam (43) i Aràbia Saudita (31).

“Aquestes dades extremadament elevades de periodistes empresonats arbitràriament deriven de tres règims dictatorials”, afirma el secretari general de RSF, Christophe Deloire. “És un reflex de l’impuls dictatorial al món, d’una acumulació de crisi i de l’absència de qualsevol escrúpol per part d’auqests règims. Potser també són fruit d’un nou marc geopolític de relacions de força, en el qual els règims autoritaris no pateixen prou pressions per limitar la seva repressió”, afegeix.

46 assassinats

Per altra banda, durant el 2021 han estat assassinats a tot el món 46 periodistes mentre feien al seva feina (dades de l’1 de gener a l’1 de desembre), quatre menys que el 2020. Es tracta de la xifra més baixa des de 2003. RSF ho atribueix en bona part a la “baixa intensitat” dels conflictes armats de Síria, Iraq i Iemen.

Dels 46 assassinats, 30 ho han estat de manera deliberada per la seva professió, i 16 en l’exercici de les seves funcions sobre el terreny sense ser blancs específics. A més, 38 eren periodistes professionals, 4 eren periodistes no professionals, i 4 col·laboradors de mitjans.

Mèxic es consolida com el país més mortífer per als periodistes (amb 7 assassinats), seguit de l’Afganistan (6), Iemen i l’Índia (amb 4 cadascun), i Pakistan (3).

65 segrestats i 2 desapareguts

L’informe de RSF també comptabilitza 65 periodistes segrestats, dos més que el 2020, dels quals 52 són professionals, 7 no professionals, i 6 col·laboradors. Els països al capdavant continuen sent Síria (44 informadors segrestats), Iraq (11) i Iemen (9).

Finalment, el balanç de 2021 de Reporters Sense Fronteres indica que hi ha dos periodistes desapareguts, mentre que l’any passat eren quatre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram