El balanç anual de Reporters Sense Fronteres indica que el 2022 ha crescut el nombre de periodistes empresonats i assassinats al món, mentre que es manté el de segrestats.

Per una banda, RSF comptabilitza 533 periodistes tancats en presons (dades fins a l’1 de desembre), superant en un 13,4% el rècord assolit el 2021. També ressalta que mai havia registrat un nombre tan elevat de dones periodistes empresonades: 78, un 27,9% més que l’any passat, fins ara la xifra més alta. En comparació, el nombre d’homes engarjolats ha crescut menys, un 11,2%.

Del total de 533 informadors tancats en presons, 432 són periodistes professionals, 83 no professionals, i 18 treballadors de mitjans.

Cinc països concentren el 54% dels periodistes empresonats: la Xina (que continua líder amb 110), Birmània (62), Iran (s’incorpora al Top5 amb 47), Vietnam (39) i Bielorrússia (31).

“Els règims dictatorials i autoritaris estan omplint a tota velocitat les seves presons i detenen periodistes. Aquest nou rècord de periodistes a la presó confirma la imperiosa i urgent necessitat de resistir aquests poders sense escrúpols i d’exercir la nostra solidaritat activa amb tots aquells i aquelles que defensen l’ideal de la llibertat, la independència i el pluralisme de la informació”, assenyala el secretari general de RSF, Christophe Deloire.

57 assassinats

Per altra banda, engany han estat assassinats a tot el món 57 periodistes mentre feien al seva feina (dades de l’1 de gener a l’1 de desembre), un increment del 18,8% respecte de 2021, després de dos anys de xifres històricament baixes.

Dels 57 assassinats, 45 ho han estat de manera deliberada per la seva professió, i 12 en l’exercici de les seves funcions sobre el terreny sense ser blancs específics. A més, 53 eren periodistes professionals i 4 treballadors de mitjans.

RSF assenyala que la invasió de Rússia a Ucraïna explica en part l’increment d’informadors morts. A més, destaca que el 64,9% ha perdut la vida en països considerats de pau.

Mèxic es consolida com el país més mortífer per als periodistes (amb 11 assassinats), seguit d’Ucraïna (8), Haití (6), i Brasil, Iemen i Síria (3 cadascun).

65 segrestats i 2 desapareguts

L’informe de RSF també comptabilitza 65 periodistes i treballadors de mitjans segrestats, xifra que es manté invariable respecte de l’any passat. 52 són professionals, 7 no professionals, i 6 col·laboradors de mitjans.

Els països al capdavant del rànquing d’informadors segrestats continuen sent Síria (amb 42), i Iraq i Iemen (11 cadascun).

Finalment, el balanç de Reporters Sense Fronteres indica que durant aquest 2022 han desaparegut dos periodistes, la mateixa xifra que l’any passat. Amb aquest dos nous casos ja són 49 els informadors desapareguts des de 2003.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram