De divendres a diumenge se celebren les primeres Jornades de periodisme de dades i open data, les quals tenen per objectiu difondre aquesta disciplina. Una disciplina que “pot ajudar a recuperar el periodisme de qualitat”, segons la periodista Karma Peiró, coordinadora de les jornades juntament amb Mar Cabra, membre del Consorci Internacional de Periodistes de Recerca, autors de la macro investigació sobre paradisos fiscals Offshore Project.

Organitzades per la Open Knowlegde Foundation, les jornades tindran lloc simultàniament a Barcelona, Madrid, Sant Sebastià i Sevilla, tot i que el nucli fort es concentrarà a la capital catalana (al CCCB i la Facultat de Comunicació Blanquerna). Durant els tres dies hi haurà ponències, xerrades i tallers per aprendre a localitzar, convertir i visualitzar les dades.

A més, els participants podran assistir al BarCamp, un espai on es presentaran projectes de periodisme de dades per tal de compartir metodologies i crear sinergies. També s’ha programat un Hackathon, una competició de projectes de periodisme amb dades obertes que es desenvoluparà amb equips interdisciplinaris.

Entre d’altres, les jornades comptaran amb la presència de James Ball, periodista de dades del diari The Guardian i excol·laborador de Wikileaks; Michael Bauer, científic, activista i divulgador de la recerca amb dades, i David Cabo, director de la Fundación Ciudadana Civio.

Els organitzadors de les jornades destaquen que Espanya és l’únic país europeu amb més d’un milió d’habitants que encara no té una llei de transparència i d’accés a la informació pública. Amb tot, s’estan fent recerques periodístiques amb dades, com per exemple a El indultómetro o España en llamas.