El Govern espanyol unificarà set organismes reguladors en un de sol de caire supervisor: la Comissió de Mercats i Competència. Així ho preveu l’avantprojecte de llei aprovat divendres per l’Executiu de Mariano Rajoy.

Els set ens fectats són la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions, la Comissió Nacional de la Competència, la Comissió de l’Energia, la Comissió del Sector Postal, la Comissió de Regulació Econòmica Aeroportuària, el Comitè de Regulació Ferroviària i el Consell Estatal de Mitjans Audiovisuals. De tots ells, els tres darrers no estan operatius, i en el cas del CEMA el PP no tenia intenció de fer-ho.

La mesura suposarà que Barcelona deixi de ser la seu de la CMT, establerta al [email protected] des de l’octubre del 2010, en un edifici que va costar 62,5 milions d’euros. Amb tot, segons va explicar la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, es preveu obrir subseus del nou organisme fora de Madrid, i l’edifici de l’encara CMT podria acollir-ne una. Tot i assegurar que seria positiu, tampoc va assegurar que això acabi passant.

La portaveu popular va argumentar que la mesura suposarà un estalvi de 4 milions d’euros en sous i dietes dels consellers, que passaran de 52 a 9. A més, va assegurar que també servirà per evitar duplicitats, unificar la regulació dels mercats, i guanyar en independència, professionalitat, competitivitat i eficiència. Sáenz també va defensar que aquests organismes han de ser més “supervisors” que no pas “reguladors”.

L’Associació d’Usuaris de la Comunicació (AUC) ja ha demanat al Govern espanyol que clarifiqui on i com quedaran ubicades les competències en matèria de vigilància, control i sanció previstes en la Llei General de la Comunicació Audiovisual.