El periodista, escriptor i activista kurd Behrouz Boochani ha estat distingit amb l’onzena edició del Premi Veu Lliure-PEN Català, en reconeixement al seu compromís amb la defensa dels drets humans i la llibertat d’expressió. El PEN Català concedeix aquest guardó amb motiu de la celebració del Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit (el 15 de novembre).

Behrouz Boochani va ser detingut quan intentava arribar a Austràlia des d’Indonèsia fugint de l’Iran per la persecució a la qual estava sotmès a causa de la seva feina com a periodista. Va estar tancat en un centre de detenció d’immigrants de l’illa de Manus de 2013 a 2017 (quan es va clausurar), i durant l’empresonament va escriure clandestinament a través de missatges de WhatsApp Cap altre amic que les muntanyes, llibre multipremiat on relata el seu periple (recentment publicat en català per Raig Verd).

El lliurament del guardó se celebrarà en diversos actes: dos amb la participació virtual de Boochani, el 12 de novembre a València i el 13 a Eivissa, i un amb la seva presència, el desembre a Barcelona. A més, el 15 de novembre l’autor kurd oferirà una conferència virutal a la Fira del Llibre de València.

El Premi Veu Lliure-PEN Català reconeix els autors perseguits a causa dels seus escrits. Anteriorment han estat distingits Ramon Esono, Alí Lmrabet, Tienchi Martin-Liao o Dessale Berekhet.