La Fundació “la Caixa” ha posat en marxa CaixaForum+, una plataforma digital de vídeo i àudio sota comanda amb continguts culturals i de divulgació científica. L’accés és gratuït amb registre previ al web o a través de l’aplicació per a dispositius mòbils iOS i Android.

El projecte arrenca amb 334 títols i 1.088 peces de vídeo i àudio (887 i 201, respectivament), tot plegat equivalent a unes 564 hores de continguts. Prop de la meitat dels títols són produccions originals de la Fundació “la Caixa” que es poden veure exclusivament a la nova plataforma.

Però el projecte també vol ser un agregador de continguts culturals, de manera que el catàleg es completa gràcies a la col·laboració d’institucions estatals i internacionals, i també amb la compra de drets de continguts ja existents.

A partir de febrer de 2023, CaixaForum+ preveu estrenar nous continguts setmanalment amb el repte d’assolir els 400 títols el primer any.

La Fundació contempla oferir en un futur alguns continguts prèmium, com per exemple retransmissions en directe d’activitats, que podrien ser de pagament.

Temàtiques i formats

El catàleg de CaixaForum+ s’estructura a partir de nou temàtiques: arquitectura i disseny; arts escèniques; arts visuals i plàstiques; ciències de la vida; ciències físiques; cinema; música; literatura, i pensament i història.

Els continguts estan formats per sèries i pel·lícules documentals, curtmetratges, concerts, òperes, espectacles, peces d’art digital i videoart, entrevistes, debats i conferències, entre d’altres.

Tots els títols de vídeo estan disponibles en versió original subtitulats en castellà. A més, la pràctica totalitat dels continguts disposen també de subtítols en català, i s’hi aniran afegint progressivament en portuguès i anglès.

La Fundació “la Caixa” va iniciar aquest projecte la tardor de 2019 amb la pretensió de donar resposta a la demanda cada vegada més gran de consum cultural a través de les pantalles. La pandèmia de la covid va reforçar aquesta necessitat, exercint d’accelerador de la iniciativa, explica l’entitat.