Coincidint amb la Diada, Canal Català (CCTV) va estrenar una nova imatge corporativa i ha adoptat una orientació editorial obertament independentista. La seva directora, Núria Codina, argumenta que el seu projecte televisiu “ha d’adaptar-se al context social, polític i econòmic” que viu el país.

En un comunicat, Codina afirma que la societat “viva, il·lusionada i convençuda” que el camí que ha de fer Catalunya és el de la independència “no pot quedar òrfena d’un mitjà que l’escolti i li doni el suport que necessita, que parli sense pèls a la llengua i defensi els interessos de la nació catalana”. Malgrat aquest posicionament, des de Canal Català es remarca que sempre ha estat una televisió plural i que seguirà “donant veu a totes les opcions cíviques i polítiques”.

Actualment, CCTV es pot veure al Barcelonès, el Baix Llobergat, el Vallès Occidental, el Valles Oriental, el Maresme, Girona, La Selva, Osona, Anoia, Lleida i el Tarragonès.

Acusen Godó de “violació contractual”

El nou projecte inicialment s’havia ideat per arribar a tot Catalunya mitjançant el lloguer de la freqüència que ocupa RAC105tv del grup Godó, amb qui ja s’havia arribat a un preacord. El juliol i el setembre del 2011, Emissions Digitals de Catalunya va sol·licitar poder llogar la freqüència al grup presidit per Nicola Pedrazzoli. Mesos més tard, el 21 de març del 2012, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va autoritzar que es passés d’un canal de “programació temàtica musical i cultural” a un altre amb contingut “bàsicament i principalment polític, econòmic i social”, el tràmit per poder fer el traspàs. Però sis dies després, Godó es va fer enrere i va demanar que es desestimessin les sol·licituds presentades, cosa que el CAC va acceptar a l’abril.

En la nova etapa iniciada, Canal Català no oblida aquest episodi i assegura que han estat “presumptament víctimes d’una violació contractual” per part de l’editora de La Vanguardia. La seva directora remarca que han estat un any i mig treballant “durament” perquè finalment “el pacte morís en mans dels Godó, excusant-se amb una decisió del CAC, segurament per la por a la línia editorial que CCTV volia tirar endavant”.

Malgrat la “punyalada rebuda i la decepció”, el grup ha decidit continuar amb el projecte, que creu “més necessari que mai”. Així, Núria Codina assegura que l’equip de CCTV ha arribat al setembre amb “amb la il·lusió renovada”, i que a el grup “es viu el desig de continuar endavant amb els recursos de sempre, però amb intencions noves i clares”.