El Consell de Ministres andorrà, reunit aquest dilluns en sessió extraordinària, va fer efectives les especulacions dels darrers mesos i va decidir destituir Francesc Robert com a director de Ràdio i Televisió d’Andorra (RTVA). El substitueix Xavier Mujal, fins ara cap d’informatius i de continguts de la ràdio pública.

El cap de Govern d’Andorra, Antoni Martí, va justificar la mesura per la “pèrdua de confiança” envers el fins ara director, qui exercia el càrrec des de feia dos anys. En roda de premsa, Martí va explicar que havia intentat arribar a un acord perquè Robert presentés la seva dimissió, la qual li hauria estat acceptada un cop presentés el tancament econòmic de l’any. Però no va acceptar.

Polèmiques declaracions a Catalunya Ràdio

Per la seva part, el ja exdirector va lamentar que, després de mesos de “pressions” per part de Martí, aquest encara no li havia dit el per què volia que dimitís: “El cap de Govern em parlava de pressions, d’equilibri, de marge de maniobra zero, però no m’ha dit mai el motiu concret”, va afirmar a l’Agència de Notícies Andorrana(ANA).

Amb tot, Francesc Robert considera que la destitució està relacionada amb les declaracions que va fer en una tertúlia a El matí de Catalunya Ràdio el passat 29 de novembre. “Sembla que vaig dir alguna cosa que no va agradar a no sé qui”, va etzibar.

Feia així referència a les seves manifestacions sobre el matrimoni gai i l’avortament: “El Coprincipat existeix però pot deixar d’existir, que més dóna, al final serà el que els andorrans democràticament triïn. I si el fet de mantenir una estructura d’Estat veta les llibertats potser busquem una altra forma d’Estat”, va afirmar a Catalunya Ràdio. “Un Estat que no pot aprovar lleis democràticament perquè té por que el seu cap dimiteixi quan la seva funció no és governar sinó regnar, dit de forma simple, vol dir que és un Estat que té un dèficit democràtic important i que té una immaduresa política important”, va afegir l’aleshores director de la radiotelevisió pública.

Malestar al Govern

Les seves declaracions no van caure gens bé en el grup parlamentari demòcrata, que des de feia temps ja qüestionava Francesc Robert per, entre d’altres, la seva defensa de l’independentisme en mitjans catalans. Així, el president dels demòcrates, Ladislau Baró, a principis d’any va assenyalar que, pel seu càrrec, Robert havia de “mesurar” les seves paraules, i que si discrepava del Govern hauria de dimitir. Altres pesos pesants del grup, però, utilitzaven l’argument de la “mala gestió”.

“Si volem un país on els mitjans siguin dirigits des del Govern o que l’opinió del director sigui la mateixa que la del partit dominant potser d’això en trobaríem exemples a Corea del Nord o Cuba, però en un país que teòricament és democràtic això no té sentit. Jo crec que el director dels mitjans ha de ser algú totalment independent”, assegurava Robert aquest dilluns a l’ANA.

El Govern defensa que no hi ha hagut ingerències

Aquest dilluns, Antoni Martí va assegurar que la destitució no havia estat motivada per no seguir les línies polítiques de l’Executiu, i va remarcar que “mai” hi havia hagut ingerències i que la direcció de RTVA actuava amb total independència: “Com a cap de Govern mai he donat una instrucció de com s’han de dirigir els informatius i les informacions polítiques a la televisió andorrana”, va afirmar.

Martí va afegir que les declaracions a Catalunya Ràdio no havien “ajudat” a augmentar la confiança en Robert, malgrat tampoc havia estat “el més important” a l’hora de prendre la decisió. A més, va lamentar no haver pres la decisió amb “més celeritat”, cosa que havia alimentat les especulacions.

Xavier Mujal, el nou director

El nou director de Ràdio i Televisió d’Andorra, Xavier Mujal, es va iniciar en el periodisme a l’ens públic fa 18 anys. Posteriorment, entre 2003 i 2012, va ser el director del matinal radiofònic d’AD Ràdio, però fa un parell d’anys es va reincorporar a RTVA com a cap d’informatius. Antoni Martí va destacar que, en ser un professional de la casa, farà que disminueixi la despesa en personal de l’ens.