El lleidatà Carles Porta ha guanyat la tercera edició del Premi Josep Maria Huertas Claveria de periodisme amb l’obra Fago, dotat amb 6.000 euros. Es tracta d’una crònica subjectiva centrada en l’assassinat el gener del 2007 de l’alcalde d’aquesta població d’Osca i tot el que va rodejar el cas.

Porta va anar a cobrir els fets i, el que havien de ser dos reportatges, ha acabat en aquest llibre publicat per La Campana que en tres setmanes tindrà edició en castellà. El periodista s’hi va quedar quatre dies (va ser l’únic que va dormir al poble, d’uns 30 habitants), hostatjat a Casa Antoniales, que regentava Santiago Mainar, qui acabaria condemnat a 20 anys pel crim.

Amb tot, Porta no creu que Mainar, a qui ha visitat una seixantena de vegades a la presó, fos l’autor del crim, o almenys que ho fes sol. El periodista assegura que si hagués format part d’un jurat popular l’hauria declarat no culpable, “perquè les proves que recullen la sentència, que van sortir al judici i que hi ha dins del sumari, no demostren de forma contundent que Santiago Mainar fos l’assassí de l’alcalde de Fago”.

Carles Porta assegura  que amb el llibre no busca reobrir el cas, i diu que es tracta “la història d’un dubte permanent sobre la investigació i sobre el sistema del qual tothom forma part, des dels ciutadans, passant per la Guàrdia Civil, els periodistes i fins a la justícia, que acaba condemnant un culpable perquè li va bé i sense anar a buscar si és l’autor de l’assassinat o no”.

El premi, que es va fer públic el passat divendres, ha estat atorgat pel col·lectiu La Lamentable Penya, integrada per José Martí Gómez, Enric González, Maria Eugènia Ibáñez, Joan de Sagarra, Antoñito el Paleta, Juan Antonio Roqueta, Pilar Aymerich, Ángel Alonso, Eugeni Madueño, Bru de Rovira, Joaquim Capdevila, John W. Wilkinson, Pedro Madueño i Salvador Sansuán.