La Fundació Periodisme Plural es va posar en marxa fa deu anys amb el llançament del portal Catalunya Plural. L’entitat va néixer amb el propòsit de defensar tant l’exercici d’un periodisme independent i lliure com els valors de progrés i solidaritat.

En aquesta dècada, la Fundació ha posat en marxa sis mitjans: Catalunya Plural (2012), El Diari de l’Educació (2014), El Diari del Treball (2015), El Diari de la Sanitat (2016), El Diario de la Educación (2016) i RevistaXQ (2017).

El projecte va sorgir com a resposta a la crisi de 2008, davant la necessitat d’explorar noves vies que permetessin preservar la independència del periodisme, amb l’aspiració d’esdevenir una plaça pública, un punt de trobada de persones, entitats i associacions que treballen en una mateixa direcció.

La Fundació Periodisme Plural va ser la primera entitat sense ànim de lucre a Catalunya que té com a objectiu l’exercici del periodisme, i la segona en el conjunt de l’Estat. (La primera és Praza Pública, amb la qual hi ha vincles des dels inicis.)

Implicació de les comunitats

“L’any 2012, quan vam posar en marxa Catalunya Plural, el projecte era una utopia i els primers passos van ser possibles gràcies al voluntarisme i la generositat de moltes persones”, explica la Fundació al nou web estrenat amb motiu del desè aniversari.

La primera referència va néixer al mateix temps que elDiario.es i durant cinc anys van fer camí plegats. Amb tot, l’entitat manté la seva voluntat de crear ponts entre Catalunya i Espanya i per això té vincles amb mitjans independents de tot l’Estat.

“A poc a poc, hem aconseguit crear una estructura professional que permet editar mitjans de forma sostenible. Avui podem dir que els sis diaris digitals que publiquem estan consolidats. Per l’esforç dels periodistes que els fan cada dia i per la implicació de les comunitats a les quals ens dirigim”, apunta l’entitat.

En aquest sentit, la Fundació subratlla que el projecte només té futur si compta amb el suport de les comunitats a les quals es dirigeix. “Deu anys després, continuem pensant que el periodisme honest i responsable és més necessari que mai. Però, per aconseguir-ho, necessitem la implicació de les persones que comparteixen aquestes conviccions”, assenyala.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram