Les negociacions per l’ERO presentat per a 58 treballadors de Catalunya Ràdio continuen. Aquest dijous, passat l’equador del període de consultes, es va produir la cinquena reunió entre ambdues parts, durant la qual l’empresa (via Pricewaterhouse Coopers) va presentar la seva primera proposta per rebaixar el procediment d’acomiadament col·lectiu.

En concret, ofereix reduir els acomiadaments de 58 a 56 a canvi d’incrementar la retallada salarial del 7,5 al 8%. És a dir, rebaixar els salaris dels 370 treballadors que quedarien mig punt més per evitar dos acomiadaments.

El comitè d’empresa acusa la direcció de seguir la mateixa estratègia que en la truncada negociació del conveni col·lectiu: “Presentar una proposta ridícula d’inici que saben que no podem acceptar i esperar que nosaltres assumim tota la responsabilitat de la negociació”.

Amb tot, són conscients que l’estira-i-arronsa només ha fet que començar i no serà la darrera oferta de l’empresa, que ara espera la contraproposta dels representants de la plantilla.

L’empresa també proposa ampliar les baixes voluntàries a tot el personal, independentment si es pertany a una categoria afectada o no segons el pla de PwC; millorar el pla de recol·locació, i establir criteris perquè els acomiadaments no afectin famílies monoparentals, amb fills discapacitats i nombroses, i persones víctimes de violència de gènere.

Creats els comitès d’avaluació dels treballadors

El comitè considera que no hi haurà voluntaris per marxar si la indemnització és la mínima que marca la llei, 20 dies per any treballat amb un topall de 12 mesos, que és el que ha plantejat la direcció. Sobre la possibilitat de millorar les indemnitzacions, l’empresa els va respondre que encara no ho saben perquè no tenen cap resolució de la comissió de retribucions. Per als representants dels treballadors, si això és així, seria una “irresponsabilitat” que a punt d’encarar els últims dies de negociació no hi hagi una resolució en aquest sentit.

Els criteris per determinar els afectats per l’ERO són tres: la voluntarietat, l’edat (61 anys) i la competència professional, de la qual el 75% recau en la capacitat tècnica, la polivalència i el rendiment. En aquest sentit, ja s’han creat els comitès que han d’avaluar la competència professional dels treballadors, els quals estan formats pels responsables de les diferents àrees, una persona de recursos humans de la CCMA i una altra de PwC.