La direcció de RTVE està elaborant un pla per a l’acomiadament de 1.800 treballadors, segons afirma la secció sindical de CCOO a l’ens. “La reducció del pressupost i la manca d’un pla de futur per a RTVE que no sigui reduir costos, gastar menys en programació i la reestructuració de l’organigrama de TVE, RNE i mitjans interactius sembla ser l’estratègia d’Echenique per portar-nos a l’única solució que el Govern del PP ha trobat per a la crisi: acomiadaments”, assenyala CCOO en un comunicat.

Fins ara, el president de RTVE, tant amb trobades amb els sindicats com en compareixença al Congrés, ha negat que s’hagi plantejat cap ERO i ha assegurat que intentaria evitar una reducció de plantilla. De fet, aquest mateix dimarts, després de fer-se públic el comunicat del sindicat, fonts de l’ens han assegurat a Servimedia “amb rotunditat” que no s’ha decidit posar en marxa un ERO.

Liquidar RTVE

Amb tot, a CCOO asseguren que, per molt que en públic només parli d’adequar RTVE a la situació econòmica de retallades, en privat s’està elaborant un pla que pot ser via ERO o ERTO, segons la informació a la que han tingut accés. En aquest sentit, acusa a la direcció de l’empresa de “manca de transparència, ocultisme, i una clara manipulació en les seves declaracións”.

“Vostè ha vingut a liquidar RTVE, i començarà amb un expedient de regulació d’ocupació, que per això els ha reformat el Govern de Rajoy, per fer-los fàcils, ràpids i barats”, li etziba el sindicat a Echenique. “La fulla de ruta per liquidar tot el que és públic està essent implacable en el sector audiovisual”, afegeix CCOO en el sindicat en referència a la reforma de la Llei General Audiovisual que permet privatitzar les televisions autonòmiques, la reforma laboral, i les retallades pressupostàries.

Nou conveni col·lectiu

Des d’UGT, les xifres que es maneguen no són tan altes, però temen que la direcció apliqui un ERO sobre 1.250 persones, segons han assegurat a PRNoticias. El que sí hauria traslladat Leopoldo González-Echenique als representants sindicals és la necessitat de reduir un 25% la massa salarial.

En aquest sentit, a finals de setembre, el president de l’ens va admetre “la conveniència d’adaptar” l’actual conveni col·lectiu (aprovat fa menys d’un any) a la reforma laboral i a les mesures ja adoptades a RTVE “per garantir l’estabilitat pressupostària i el foment de la competitivitat”.

En concret, amb el nou conveni es vol aconseguir “una major flexibilitat i una adaptació més d’acord amb les necessitats d’una empresa de les característiques de la Corporació”.