Els representants de CCOO a les radiotelevisions públiques es van reunir dijous passat a Sevilla, d’on va sortir un manifest en defensa d’uns mitjans de comunicació audiovisuals “públics, de qualitat i independents”. En el document, el sindicat adverteix que si el Partit Popular guanya les eleccions del 20N promourà una altra reforma de la Llei general audiovisual que permeti la “privatització massiva” de totes les radiotelevisions públiques (RTVE, autonòmiques i locals). Segons adverteix, la normativa, aprovada tot just fa dos anys, ja posava “les bases del debilitament del sector públic i la liberalització del mercat audiovisual”.

De fet, en el document, el sindicat destaca que les radiotelevisions públiques de les Illes Balears, Astúries, Múrcia i Castella-La Manxa “ja han vist concretar-se les amenaces de privatització”, mentre que les del País Valencià, Galícia i Madrid viuen “amenaçades” per la privatització. Amb tot, puntualitza que, amb “l’excusa” de la crisi i les retallades econòmiques, els territoris governats pel PSOE també “ofeguen totes les radiotelevisions i rebaixen els drets laborals i socials dels seus treballadors”.

CCOO alerta en el manifest dels “intents de manipulació partidista” que pateixen les televisions públiques per part de governs espanyol, autonòmics i locals, a més dels mitjans privats, els quals, diu, pretenen “tenir via lliure per fer negoci amb la informació, la cultura i l’entreteniment”.

Entre altres punts que esmenta el document, el sindicat demana garantir la titularitat i la gestió pública de les radiotelevisions; democratitzar les redaccions per “eliminar qualsevol tipus de manipulació i censura”; proporcionar un finançament que garanteixi el present i el futur “majoritàriament” amb fons públics”; fixar un 100% de producció pròpia als serveis informatius i espais d’actualitat, un 85% per al contingut divulgatius i un mínim del 65% per a la resta; i assignar un consell audiovisual amb poder sancionador.